duminică, 25 septembrie 2022

Ziua 9 Pregătirea expoziției Sésame

A 2-a întâlnire de preătire a copiilor pentru vernisajul expoziției Sésame are loc la Căminul Cultural din Sătmărel.

Se ia decizia fă fie copiii cei care vor avea cuvântul în cea mai mare parte a timpului alocat pe 14 septembrie, de la ora 19.00 la 19.30. Toată "delegația" de la București era prezentă, cu excepția Dianei Bretan: Cristina și Ștefania de Stea, cinci copii, Lucie și Ruxandra. Lucie conduce întâlnirea. Mai întâi îi întrebă pe toți: "Care este barometrul vostru interior, soarele, ploaia..."? Apoi îi întrebă pe copii ce cred ei că este important pentru o prezentare de succes. Auzim : "să fim cuminți, să fim atenți, să venim la următoarele întâlniri de pregătire, să nu ne batem joc unii de alții, să nu întrerupem cuvântul celuilalt" etc.

Lucie le explică faptul că oamenii din București nu știu cine sunt copiii sau de unde provin, așa că va trebui să li se spună toate acestea. Ea propune o prezentare în patru părți: 

1) Mă prezint: nume, vârstă, unde locuiesc, ce-mi place. 

2) Descriu locul unde locuiesc: cum se deosebește de alte locuri (deși este un cartier al municipiului Satu Mare, Sătmărel este ca un sat cu case, animale, câmpuri, toată lumea se cunoaște. 

3) Prezint atelierul de fotografie (procesul pe parcursul a 5 zile, dimineața, sub stejar, aparatul foto folosit: Holga, fotografie pătrată, în alb-negru; în fiecare dimineață ne uităm la fotografiile făcute cu o zi înainte, pe care Lucie le-a developat, vedem cum să îmbunătățim fotografia; Lucie ne dă instrucțiunile (fotografiem emoțiile, micile poteci dintre case, un obiect drag pe care îl ținem cu mâna în fața aparatului foto...). 

4) Povestesc despre o fotografie.

Fiecare copil răspunde pe rând la întrebările 1 și 4. Copiii mai mari încearcă să răspundă la întrebările 2 și 3, care sunt mai complexe.

Este timpul să plecăm. Mâine are loc expoziția Satmarel. De îndată ce vor pleca de la școală, se vor alătura lui Lucie sub stejar pentru a ajuta la pregătirea expoziției. Vom avea băuturi și sperăm să atragem mulți vizitatori din comunitate.

0 Comments