duminică, 25 septembrie 2022

Ziua 10 Expoziția Sésame în comunitatea din Sătmărel


Astăzi este ziua expoziției fotografiilor realizate de copii în cadrul atelierului Sesame 3. Are loc în Satmarel, sub "copac". Spațiul în care a avut loc atelierul foto.

Lucie aduce cele patru planșe de format mare, realizate din carton colorat, pe care a lipit fotografiile cu "patafix". A găsit 5 teme: portrete, obiecte, natură, emoțiile noastre, casele noastre. Îi roagă pe copii să scrie aceste titluri pe planșe. 

Daniela se ocupă de întocmirea listei celor zece fotografi. Improvizăm, pentru că nu există o masă pentru asta. Lucie fixează scândurile pe grilajele gardurilor de sub copac. Copiii o ajută. Iată expoziția efemeră la fața locului! 


Începe festivitatea: avem muzică aleasă de copii: Sandu Ciorba este pe val!
Toți cei cinci membri ai echipei STEA sunt prezenți, cu excepția lui Katalin, care participă la un seminar. Sucurile și prăjiturile savuroase sunt servite pe o masă care apare la momentul potrivit. 

Mulți dintre copiii fotografi sunt acolo, împreună cu membrii familiilor și vecinii lor. Mai multe tinere mame cu copiii lor au venit să vadă expoziția, precum și bărbați din cartier. Se uită la poze. Ne spun că sunt frumoase. 

Mama Deliei, unul dintre cei cinci copii care vor merge la București ne spune : "Aveți grijă de ea! E prima dată când pleacă de acasă. Nu o duceți în altă țară! Nu!, o liniștim noi. Rămânem în București!”

E greu să-i ținem departe de fotografii pe cei mici care ne-au înconjurat pe tot parcursul atelierului: le ating, vor să le smulgă! 

Fotografii mândri sunt nerăbdători să își primească fotografiile. Lucie le spune să aștepte până a doua zi, când fiecare va primi un plic cu fotografiile lor. Toată lumea este de acord că fotografiile sunt frumoase!

Începe dansul, iar copiii sunt cei care dansează mai mult decât adulții, care rămân, cu rare excepții, puțin stânjeniți. Pentru noi, expoziția marchează finalul acestei ediții de ateliere Sésame. Marea provocare acum este vernisajul expoziùiei la București, săptămâna viitoare.
Un sincer respect pentru Pierre Barge, președintele asociației Grenoble, Isère, România (GIR), pentru că fără sprijinul său Sesame nu ar fi fost posibil!

0 Comments