joi, 4 noiembrie 2021

Un exemplu de independență financiară și de profesionalism pentru tinerii dornici să învețe o meserie

 

Croitoria Marcela SRL – D din Satu Mare a fost astăzi gazda tinerilor de la Asociația Stea implicați în proiectul “Ateliere de dezvoltare a competențelor tinerilor pentru incluziune“, finanțat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare.

Marcela Pop, proprietara micii afaceri independente, le-a povestit vizitatorilor ei despre începuturile în meseria de croitor și etapele prin care a trecut pentru a deveni ceea ce este astăzi: independentă din punct de vedere financiar și un bun profesionist. “Cel mai important aspect în meseria aceasta este să cultivi arta răbdării. Este esential să faci bine ceea ce faci. Nu iese din prima, desfaci și refaci, chiar și de 10 ori dacă e nevoie. Așa ajungi profesionist. Chiar și acum, dupa zeci de ani de experiență, mai greșesc. Dar corectez de câte ori e nevoie, până iese perfect!”, le-a spus Marcela tinerilor.

A făcut ucenicie în tinerețe timp de 9 luni după care s-a angajat la o fabrică. De-a lungul timpului a lucrat în diverse fabrici apoi a ales să-și facă meseria pe cont propriu. Ea le-a spus tinerilor că fiecare dintre ei poate face acest lucru dacă este pasionat de această profesie. “Puteți veni să învățați croitoria la mine la atelier, sunt dispusă să vă arăt, am avut mulți ucenici care acum lucrează pe cont propriu. Este o profesie frumoasă din care se poate trăi bine. Desigur, există perioade mai grele, mai ales cele de început, până îți faci o clientelă, însă totul depinde de voi”, i-a încurajat Marcela.

Vizita face parte din activitățile de orientare către ocupație și carieră la care participă 15 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani de etnie romă.

Proiectul de tineret are ca scop creșterea gradului de pregătire pentru incluziune socială a tinerilor marginalizați prin dezvoltarea de competențe cu asigurarea de oportunități concrete pentru ca aceștia să devină persoane active în comunitatea sătmăreană. Combinând atelierele de creație organizate la centrul de zi cu activitățile de educație non-formale, tinerii dobândesc atât competențe profesionale cât și abilități personale precum autocunoașterea, stima de sine etc.

0 Comments