miercuri, 22 septembrie 2021

EduMotivation: meseria de tatuator

Tatuajele sunt o formă de artă apărută cu mii de ani în urmă. Dacă la început, acestea aveau rolul de a marca funcția unui individ într-un trib, tatuajele au fost preluate de europeni și alte nații transformîndu-le funcția într-una artistică.


Invitatul nostru din această săptămână la activitatea EduMotivation a fost tatuatorul profesionist Joszef Szabo, proprietarul TATTOOART79 & GABY NAILS din Satu Mare.

Originar din Debrecen, Joszef și-a descoperit pasiunea pentru desen în jurul vârstei de 6 ani. În perioada adolescenței, părinții l-au sfătuit să se îndrepte spre o meserie adevărată deoarece spuneau că din artă nu se poate trăi. Deși a lucrat în construcții mult timp, pasiunea lui Joszef a fost atât de mare încât făcea tatuaje în timpul liber iar când i s-a ivit ocazia de a avea un venit stabil de pe urma talentului său, nu a ezitat. Acum, la 42 de ani, și-a construit propria afacere iar el a demonstrat că atunci când ai un talent și ești hotărât, poți reuși.

Tatuatorul profesionist i-a încurajat pe copii să-și urmeze visele, indiferent de ce spun ceilalți. 

Ținând cont de mediul precar în care aceștia trăiesc și de obiceiul de a fi tatuați în condiții improprii, Joszef le-a arătat copiilor imagini de impact cu tatuaje infectate, realizate în lipsa normelor de igienă și cu ustensile neadecvate și le-a povestit despre riscurile reale la care sunt supuși dacă apelează la astfel de practici, riscuri de pe urma cărora poate surveni chiar decesul.

Partea practică a activității i-a mobilizat pe copii să realizeze fiecare câte un desen, urmând ca cel mai bună creație să fie tatuată pe piele artificială cu ustensile reale de către însuși autorul ei. Liniștea s-a așternut în sala de activitate iar copiii au realizat desene folosindu-și la maximum imaginația. Deși câștigătorul a fost doar unul, toți copiii au putut să tatueze după instruirea inițială pe pielea artificială, bucurându-se de acest privilegiu și savurând fiecare moment al activității.

La final, 4 copii și-au exprimat dorința de a deveni tatuatori profesioniști.

EduMotivation este un program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, finanțat de CCFD – Terre Solidaire. Prin aceste activități, Asociația Stea își propune să lărgească orizonturile și perspectivele de viitor ale celor mici, oferindu-le modele de success din comunitate.

0 Comments