joi, 29 iulie 2021

“EduMotivation”, educație pentru viitor: cum devenim polițist/detectiv


 

Uniforma de poliție, pompieri, armată sau jandarmerie a fost și este visul multora dintre noi. Aceasta transmite curaj, putere, respect, onestitate, corectitudine și demnitate. Legea nu este altceva decât efortul omului de a organiza societatea. De mici suntem învățați să respectăm reguli care se transformă în legi atunci când devenim adulți. Iar cum poveștile cu eroii din basme ne rămân întipărite în minte, cu toții visăm să devenim eroul/eroina care salvează vieți, luptă împotriva răului,
pedepsesc infractorii, îi apără pe cei nedreptățiți
.

Activitatea organizată ieri, 28 iulie 2021, a fost despre salvatori. Despre detectivul care trebuie să găsească vinovatului unui furt. Despre anchetă, interogatorii, căutare probe, urmărire piste și informații, conform scenetei din jocul Cluedo în care colierul cu nestemate al unei ducese dispare subit iar suspecții sunt grădinarul, fiica ducesei, mecanicul și însăși ducesa care era posibil să fi înscenat furtul.

Astfel, copiii de la Centrul de zi s-au organizat pe grupe de detectivi și și-au intrat în pielea omului legii și și-au dus misiunea până la capăt, descoperit făptașil. Personajele din joc au fost interpretate de către voluntarii Stea iar coordonatorii micilor detectivi au fost chiar specialiști MAI.

Liviana Chiorean, specialist la Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Satu Mare, le-a povestit copiilor despre ce înseamnă meseria de polițist, care sunt pașii care trebuie parcurși, cine poate deveni om al legii și care sunt criteriile de selecție, încurajându-i să viseze și să lupte pentru a-l realiza. Pentru că așa cum spunea La Rochefoucauld, “nu este suficient să ai calități remarcabile, trebuie să le poți și folosi”.

EduMotivation este un program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, finanțat de CCFD – Terre Solidaire. Prin aceste activități, Asociația Stea își propune să lărgească orizonturile și perspectivele de viitor ale celor mici, oferindu-le modele de success din comunitate.

Cu sprijinul unor profesioniști, companii și instituții din Satu Mare, copiii de la Centrul de zi au ocazia să descopere ce înseamnă să lucrezi în diferite domenii, sunt susținuți să-și identifice aspirațiile în domeniul profesional și mai ales, să conștientizeze importanța școlii pentru a le putea atinge.

Obiectivele acestui proiect sunt prevenirea abandonului școlar timpuriu, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziune socio-profesională etc.



0 Comments