vineri, 26 martie 2021

 


       START LA GRĂDINĂRIT BIO PENTRU COPII LA SATU MARE ȘI BAIA MARE

 

Asociația Stea din Satu Mare și Asociația Pirita Children - Copiii din Pirita din Baia Mare dau startul activităților de terapie prin horticultură cu copiii din mediile defavorizate în grădinile bio nou create în cadrul proiectului “Școala din grădină” .

Un număr de 48 de copii vulnerabili din Satu Mare si Baia Mare participă la activități teoretice și practice de grădinărit, fiecare asumându-și responsabilitatea de îngrijire a propriei părticele de grădină și solar, muncind individual dar și în echipă.

Dezvoltarea plantelor, tehnici agroecologice de cultivare a acestora și experimentele de grădinărit sunt doar câteva dintre activitățile prin care cei mici sunt familiarizați cu procesul de transformare a unei semințe în plantă.

Grădinăritul susține alimentația sănătoasă, antrenează motricitatea, dezvoltă simțul responsabilității și grija față de mediul înconjurător, capacitatea de planificare și organizare, munca în echipă. Copiii sunt învățați să-și antreneze răbdarea deoarece sămânța are un ritm al ei să încolțească iar planta să crească”, a afirmat asistentul social Mirela Molnar.

În așteptarea soarelui și a temperaturilor mai ridicate, copiii împreună cu asistenții sociali au semănat până acum semințe de plante aromatice și salată în grădinile sandvish și în minisere în cadrul celor două centre de zi.De săptămâna aceasta începem activitățile în aer liber cu o vizită comună a copiilor din Satu Mare și Baia Mare la Grădina Stea, activitatea de economie socială realizată cu tinerii și mamele din Sătmărel. Sub îndrumarea horticultorului copiii descoperă cum este realizată o răsadniță cu încălzirea naturală asigurată prin fermentarea gunoiului de grajd. Ei învață regulile de rotație a culturilor și modul de planificare a grădinii și solarului în funcție de sezoane. De asemenea, ei au ocazia să afle care sunt principalele tehnici care le vor permite și lor să se bucure de legume bio, cultivate cu respectarea principiilor agroecologice.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...