joi, 25 aprilie 2013

128 de beneficiari dintre care 57 de minori sprijiniţi de unitatea mobilă de la începutul anului 2013


În contextul crizei economice, şi în Satu Mare există din ce în ce mai multe familii cu numeroşi copii care nu mai au nici o sursă stabilă de venit (părinţii fie au devenit şomeri, fie nu mai găsesc oportunităţi de a muncii ca zilieri ca în anii trecuţi), ceea ce i-a făcut să nu-şi mai poată permite plata unei chirii şi au ajuns să fie constrânşi să trăiască în condiţii de stradă. Mulţi şi-au improvizat locuinţe sub unul dintre stadioanele din oraş şi în clădiri abandonate ocupate în mod abuziv, şi-au făcut barăci pe malul râului Someş. La aceştia se adaugă persoanele din zonele sărace ale oraşului, marea majoritate fiind romi, care nu mai găsesc, ca de obicei, de lucru ca zilieri şi îşi folosesc copiii pentru a obţine surse de venit (prin cerşetorie, prostituţie şi furt), aceştia petrecând mare parte a zile pe stradă. 

Aceşti copii se confruntă cu dificultăţi care le pun în pericol dezvoltarea şi uneori chiar şi viaţa: frig, foame, boli, mizerie, absenţa celor mai elementare condiţii de igienă, boli cu transmitere sexuală (mare pericol constituind virusul hepatitei B), marginalizare de către comunitate, etc. Aceste condiţii de viaţă au grave influenţe asupra echilibrului psihic şi emoţional al copiilor şi tinerilor, asupra educaţiei şi asupra sănătăţii lor.

Ţinând seama de condiţiile de viaţă şi lipsa de educaţie, aceste persoane nu pot sau nu ştiu să acceseze o bună parte a serviciilor publice. Unul dintre cele mai elocvente exemple este obţinerea de documente de identitate, care implică o serie de proceduri imposibil de realizat de către aceştia fără ajutorul cuiva. În aceste condiţii, ei sunt lipsiţi de cele mai fundamentale drepturi.  
Acesta este contextul în care intervine Asociaţia Stea din considerentul că nu este normal să închidem ochii şi să acceptăm că sunt copii la noi în oraş care :
  • mănâ din gunoi
  • sunt trimişi la cerşit,
  • înceap să se drogheze de la 7 - 8 ani,
  • se prostitueză de la vârste de 10 - 11 ani...
Pentru a-şi putea schimba situaţia ei au nevoie de sprijin, îndeosebi în ceea ce priveşte: educaţia, dezvoltarea abilităţilor lor, creşterea stimei de sine şi a încrederii că şi ei pot să devină ca oricare al adult din comunitate. Ei au nevoie de îndrumare şi susţinere pentru a ajunge să facă ei înşişi eforturile necesare pentru ca să-şi construiască un viitor mai bun.  
Primul pas în această direcţie este realizat cu sprijinul echipei mobile a Asociaţiei noastre care se deplasează în stradă şi în locurile unde trăiesc aceste persoane marginalizate. Unitatea mobilă construieşte prima punte de legătură între copiii şi tinerii fără adăpost şi comunitate.
Scopurile intervenţiei sunt :

  • Identificarea zonelor în care există populaţie ce trăieşte în condiţii de stradă.
  • Monitorizarea şi realizarea unei analize periodice a fenomenului „copiii străzii” la Satu Mare. 
  • Câştigarea încrederii copiilor şi tinerilor străzii în echipa asociaţiei. 
  • Ameliorarea condiţiilor de viaţă a persoanelor fără adăpost. 
  • Informare şi medierea legăturii dintre copiilor şi tinerilor străzii şi instituţiile sau organizaţiile medicale, de asistenţă socială şi socioprofesională 
  • Însoţirea copiilor şi tinerilor realizarea demersurilor pentru obţinerea documentelor de identitate. 
  • Încurajare pentru schimbare şi sprijinirea copiilor şi tinerilor să-şi recâştige încrederea şi stima de sine.
  •  Motivarea şi atragerea copiilor spre activităţile centrului de zi.
De la începutul anului 2013, unitatea mobilă a Asociaţiei Stea a lucrat cu 128 de beneficiari dintre care 57 de minori. Aceştia au fost vizitaţi în locurile unde trăiesc sau desfăşoară diferite activităţi pe timpul zilei, fiind consiliaţi şi spriiniţi să îşi amelioreze situaţia făcând diferite demersuri. 


Unitatea mobilă, permite realizarea unui prim contact cu copiii şi tinerii în mediul lor de viaţă şi consolidarea prograsivă a unei relaţii bazată pe încredere cu echipa educativă, răspunzând nevoilor lor urgente şi orientându-i spre centrul de zi.


Cu sprijinul asistenţilor sociali de la Asociaţia Stea şi în parteneriat cu Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare în primele luni ale lui 2013, 16 copii şi tineri au obţinut cărţi de identitate iar 2 copii au obţinut certificate de naştere.

Alte servicii sociale furnizate au fost :
  • Identificarea nevoilor sociale a copiilor şi tinerilor străzii 
  • Informare despre drepturi şi obligaţii 
  • Măsuri şi acţiuni de urgenţă în vedrea reducerii efectelor situaţiilor de criză 
  • Măsuri şi acţiuni de sprijin în vedere a incluziunii în comunitate a copiilor şi tinerilor străzii 
  • Servicii de consiliere în stradă 
  • Mediere socială

0 Comments