vineri, 26 octombrie 2012

Oportunităţi de voluntariat la Asociaţia Stea promovate în cadrul campaniei „Europa, casa noastră”


În cadrul unei acţiuni derulate ieri, 25 octombrie la Satu Mare de către echipa de comunicatori ai campaniei naţionale „Europa, casa noastră”, directorul asociaţiei noastre, Cristina Bala, a fost invitată să prezinte elevilor din clasele IX-XII de la Liceul Teoretic German – "Johann Ettinger" din Satu Mare avantajele voluntariatului şi oportunităţile de a se implica în rezolvarea unor probleme ale comunităţii noastre.
Această acţiune este parte a campaniei de informare şi comunicare “Europa, casa noastră”, aflată la a doua ediţie, campanie lansată de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.
Echipa de comunicatori venită de la Bucureşti a transmis liceenilor informaţii utile despre proiectul “Lider european” care le oferă posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs cu două etape: locală şi naţională. Concursul presupune ca liceenii să-şi îndrepte atenţia asupra comunităţii în care trăiesc, să identifice probleme ale comunităţii şi să implementeze proiecte pentru rezolvarea acestora. Proiectele lor trebuie să aibă capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni (alţi elevi, părinţi, profesori, persoane din comunitate etc.) care să lucreze împreună pentru susţinerea unor programe de voluntariat.

Un exemplu este posibilitatea realizării de către elevi a unui astfel de proiect de voluntariat în cadrul Asociaţiei Stea, a cărei acţiuni are la origini tocmai implicarea unor voluntari liceeni şi studenţi din Satu Mare care au descoperit împreună că pot să facă ceva concret în direcţia unor rezolvării unor probleme din comunitate.
În continuare, asociaţia noastră este deschisă voluntarilor, a căror implicare este esenţială pe de o parte deoarece prin dinamismul, imaginaţia şi talentul lor dau curaj copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de dificultate să-şi manifeste şi ei ideeile şi să creadă cu adevărat că sunt şi ei capabili să realizeze ceva valoros, pe de altă parte voluntarii contribue la creşterea stimei de sine şi la incluziunea copiilor şi tinerilor străzii prin comportantentul nondiscriminant şi acceptarea de care dau dovadă în cursul activităţilor comune.
Experienţa echipei Stea arată că aceste activităţi au un potenţial extrem de benefic şi pentru voluntari. În primul rând aceştia au posibilitatea de a-şi folosi energia în mod constructiv, realizând acţiuni în folosul unor copii şi tineri care nu au avut şansa de a se naşte într-o familie care să-i sprijine. Voluntarii ajung să înţeleagă dificultăţile prin care trec copiii şi tinerii străzii, dându-şi seama de propria lor şansă, şi fiind sensibilizaţi să aprecieze mai bine ceea ce au şi să-şi dezvolte spiritul civic pentru reducerea discriminării şi creşterea implicării oamenilor din comunitate în rezolvarea problemelor sociale. Această experienţă ajută voluntarii să devină mai responsaili, să aibă o gândire mai matură, să-şi devolte o serie de abilităţi care pe viitor le vor fi deosebit de utile în viaţa profesională: comunicare, munca în echipă, creativitate, rezolvarea de probleme, asumare de responsailităţi.
Asociaţia noastră propune diferite domenii de acţiune pentru voluntari. Pentru cei interesaţi de realizarea de activităţi cu copii şi tineri, centrul nostru de zi oferă o serie de oportunităţi, de la activităţi artistice (teatru, dans, ateliere de creaţie), jocuri şi activităţi de animaţie, activităţi sportive (fotbal, ping-pong, baschet, şah), până la alfabetizare şi diferite tipuri de activităţi educative. De asemenea, voluntarii sunt încurajaţi să vină cu proiecte şi ideei noi beneficiind de toată susţinerea echipei de profesionişti şi de baza materială existentă. Exemple ar fi realizarea de proiecte cu copiii şi tinerii străzii folosind calculatoarele existente la centrul de zi (editarea unei reviste, gestionarea blogului centrului de zi, realizarea unor filmuleţe, editarea de poze, etc)
Pentru elevii şi studenţii interesaţi de o carieră în domeniul socio-uman, al comunicării, managementului, scrierii de proiecte, dezvoltării durabile, asociaţia noastră poate deveni un loc important în care vor putea experimenta diferite aspecte legate de aceste job-uri şi vor dobândi unele cunoştinţe şi abilităţi de bază prin implicarea în activităţile de management, comunicare şi fundraising derulate în cadrul asociaţiei.

Oricine poate devi voluntar la asociaţia noastră, indiferent de vârstă* şi profesie, avem nevoie doar de motivaţie, entuziasm, optimism şi deschidere. Voluntarii îşi stabilesc singuri cât timp doresc să se implice şi frecvenţa cu care participă la activităţi, aceştia beneficiind de formare şi îndrumare din partea profesioniştilor noştri.
Personele interesate ne pot contacta telefonic : 0361884330 sau 0743174169, prin e-mail : asociatiastea@gmail.com si personal de luni până vineri între orele 9.00 – 17.00 la centrul de zi : B-dul Octavian Goga nr. 14 (cartierul Soarelui) din Satu Mare.

Campania “Europa casa noastră” se va derula pe parcursul întregului an, sub egida Anului European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii şi conţine trei seturi de activităţi: “Vizite şi dezbateri în şcoli”, „Lider european” şi „Ziua Europei”.  Activităţile programului sunt disponibile pe portalul web www.europacasanoastra.ro, dar şi pe pagina de Facebook www.facebook.com/EUcasanoastra, ambele oferind elevilor şi profesorilor participanţi în program conţinut educaţional, o serie de servicii şi aplicaţii utile.

* minorii necesită acordul părinţilor pentru a se putea implica în activităţi de voluntariat

0 Comments