miercuri, 17 octombrie 2012

Continuă pregătirea echipei de copii care va reprezenta România la Paris în cadrul „Fraternity Cup”

Sub coordonarea responsabilului centrului de zi, Bogdan Pintea, şi a profesoarei Crina Napradi de la liceul tehnologic din Ardud, cei 6 copii cu vârste între 11 şi 13 ani, au fost implicaţi într-o nouă sesiune de pregătire a plecării în Franţa unde vor participa în perioada 26 octombrie – 5 noiembrie la „Fraternity Cup”. Şi de această dată activităţile realizate au avut ca temă comună pentru toate cele 15 delegaţii din ţările participante la acest eveniment : valorile civismului.
Activitatea noastră a fost gândită sub forma unor serii de consursuri. Copiii au fost împărţiţi în două echipe prima sarcină fiind aceea de a-şi găsi nume potrivite pentru membrii şi pentru echipe aşa încât să reflecte tema centrală a acestei zile. Astfel, prima echipă s-a numit : „Libertate, Egalitate, Fraternitate” având ca membrii : comunitatea, Napoleon, justiţia, ordinea şi respectul, iar cea de a doua echipă a fost : „Eco-cetăţenia”, membrii acesteia fiind : pacea, ajutorul, cetăţenia, consilierul şi muncitorul. Cele două echipe s-au întrecut apoi în cadrul unor probe sportive şi de îndemânare, la finalul fiecărei runde, ajungând să descopere câte o valoare specifică civismului pe care, prin mimă, trebuia să o prezinte spre a fi ghicită de către echipa adversă.
La finalul concursurilor, toate valorile au fost afişate pe un panou, pentru fiecare dintre ele copiii fiind îndemnaţi să găsească cât mai multe comportamente marcante ce o caracterizează. De exemplu, „solidaitatea” a fost explicată de către copii prin „într-ajutorare”; „patriotismul” prin „a-şi iubi ţara şi a-i respecta valorile” iar pentru „a şti să trăieşti în comunitate” copiii au dat explicaţia de „a se implica în comunitate, a fi prietenos şi respectuos”. Lista construită de către copii face parte din materialul pregătit pe care aceştia vor avea ocazia să-l prezinte în cadrul activităţilor din timpul „Fraternity Cup” unde copiii din cele 12 ţări participante îşi vor împărtăşi viziunile despre civism.
Fraternity Cup reprezintă un eveniment excepţional, cu o puternică misiune de promovare a valorilor de solidaritate si cetatenie, avand o importantă latură de acţiune socială şi pedagogică, la care participă în fiecare an aproximativ 100 de copiii aparţinând unor medii defavorizate din diferite ţări ale lumii. România va fi reprezentată la acest eveniment de către Asociaţia Stea.

0 Comments