miercuri, 3 octombrie 2012

Lecții de civism cu copiii aflați în pregatire pentru participarea la Fraternity Cup 2012


Grupul de copii de la Asociația Stea care va reprezenta România la Fraternity Cup se află într-o perioadă intensă de pregătire. În acest sens copiii din cadrul celor 15 delegații din toate țările participante la eveniment sunt incluși într-un program de activități având ca temă centrală valorile civice. 
Începând cu luna septembrie, copiii coordonați de responsabilul centrului de zi al Asociației Stea și profesorul de istorie a liceului tehnologic Ardud organizează în fiecare săptămână activități tematice menite să dezvolte cunoștințele și abilitățile copiilor în domeniul specificat. Programul este cu atât mai interesat cu cât, fiind coordonat de către organizația La Voix de L’Enfant, toate delegațiile lucrează cu copiii pornind de la câte o întrebare comună. Răspunsurile și rezultatele activităților cu copiii din fiecare țară sunt apoi colectate de către organizatori la Paris, pe baza lor construindu-se articole ce oferă o extraordinară imagine de ansamblu asupra valorilor unor copii veniți din toate colțurile lumii.
Una dintre primele întrebări de la care au pornit activitățile cu copiii noștri a fost : “Care este personalitatea care în opinia dumneavoastră reprezinta un model de bun cetățean ?”
După câteva exerciții pentru a-i ajuta să intrare în atmosfera activității, copiii, sprijiniți de cei 2 coordonatori, au pornit o dezbatere exprimându-și punctele de vedere cu privire la cine este pentru ei un model atunci când se gândesc la implicare și conduită civică. După îndelungi discuții și propuneri diferite analizate pro și contra, echipa a ales-o ca personalitate reprezentativă pentru țara noastră pe Majestatea Sa Maria, Regină a României pentru actele sale de caritate și implicarea civică de care a dat dovadă. Ideea i-a aparținut unui dintre copiii din grup care le-a povestit celorlalți ceea ce a aflat despre Regina Maria la școală, la ora de istorie. Copii au fost impresionați să afle că Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniților” și „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate. Ei au concluzionat ca nici o personalitate din zilele noastre dintre cei propuși de ceilalți copii nu întrece acest exemplu de implicare civică.

0 Comments