joi, 16 august 2012

Remarcabile acţiuni de voluntariat în beneficiul copiilor şi tinerilor străzii de la Satu Mare


Cu sprijnul voluntarilor francezi de la Asociaţia Solidarite Enfance Roumanie copiii şi tinerii străzii din Satu Mare cu care lucrează Asociaţia Stea au avut o vară de neuitat.
În perioada 8 iulie – 11 august, 3 grupuri de voluntari francezi au susţinut participarea la 3 tabere educative organizate la Cavnic, în judeţul Maramureş, a celor mai merituoşi dintre copii şi tinerii străzii care frecventează centrul de zi al Asociaţiei Stea. 
Aceste acţiuni reprezintă rodul muncii de peste an a 31 de tineri francezi, majoritatea liceeni la liceul Saint Louis de Gonzague din Paris şi studenţi, cu toţii voluntari la Asociaţia Solidarite Enfance Roumanie, care prin numeroase activităţi de strângere de fonduri şi multă implicare, au reuşit să adune resursele necesare organizării acestora. Unul dintre principalii sponsori care au răspuns apelului grupului de tineri voluntari francezi este S.C. LAFARGE CIMENT (ROMANIA) S.A., care a acceptat să susţină tabăra derulată în perioada 8 – 15 iulie direcţionând către Asociaţia Stea cu suma de 8500 RON.
La cele 3 tabere au participat în total 20 de copii şi tineri dintre beneficiarii serviciilor sociale în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea, care au fost selectaţi pe baza rezultatelor deosebite obţinute la nivelul progreselor în domeniul dezvoltării abilităţilor de viaţă, a schimbărilor pozitive de comportament, al respectării sarcinilor şi angajamentelor şi a implicării de care au dat dovadă în timpul activităţilor educative desfăşurate în perioada 2011 – 2012 la Asociaţia Stea. Această selecţie a fost posibilă în principal datorită unui sistem complex de evaluare al beneficiarilor implementat la centrul de zi, pe baza căruia în funcţie de diferite criterii (implicaţie, motivaţie, comportament, nivel de igienă şi alte deprinderi dezvoltate) aceştia fie primesc, fie, dacă este cazul, li se retrag, puncte în fiecare zi în care aleg să frecventeze centrul de zi. Pe baza punctelor acumulate beneficiarii îşi pot „cumpăra” produsele de igienă de care au nevoie pentru a se îngriji în timpul anului la centrul de zi, respectiv, îşi pot „cumpăra” un loc la tabere educative şi alte evenimente socio-culturale deosebite care se organizează periodic la Asociaţia Stea. Acest mecanism are un rol educativ prin excelenţă ducând la combaterea asistenţialismului cu care din păcate, mulţi dintre copiii şi tinerii străzii sunt obişnuiţi încă de mici. Ei învaţă că trebuie să depună eforturi şi să munceasă pentru a obţine ceea ce au nevoie sau ceea ce îşi doresc şi faptul că ei sunt persoane aflate în dificultate, nu înseamă automat că li se cuvine orice fel de ajutor fără nici un fel de implicare din partea lor. Totodată, acest sistem încurajează copii şi tinerii să frecventeze cu regularitate centrul de zi şi să se implice în activităţile educative desfăşurate zilnic, crescând astfel şansele lor de a învăţa lucruri utile şi de a-şi dezvolta deprinderile de viaţă independentă pentru a putea căuta şi găsi pe termen lung soluţii de schimbare pozitivă a vieţii lor.
Cele trei tabere (8 – 15 iulie, 19 – 25 iulie, 6 – 11 august) au însemnat o muncă intensă atât în partea de pregătire, cât şi în cea de derulare, depusă de echipele de animatori socio-educativi francezi coordonaţi de responsabilul centrului de zi al Asociaţiei Stea, sprijinit de voluntarul internaţional al francofoniei şi o voluntară, viitor educator specializat din Franţa, pentru a asigura un program cât mai potrivit cu impact educativ cât mai mare la nivelul copiilor şi tinerilor străzii. Noutatea faţă de alţi ani o reprezintă introducerea unui program de coaching prin care fiecare copil şi tânăr al străzii a avut un responsabil din rândul membrilor echipei educative, beneficiind de atenţie individualizată şi sprijin. Programul taberelor a fost unul deosebit de intersant cuprinzând numeroase activităţi de animaţie, dans, sport şi activităţi în aer liber, foc de tabră şi drumeţii în pădure profitând de aerul proaspăt de munte.
Copii şi tinerii au avut un comportament exemplar, bucurându-se de oportunitatea de a experimenta interculturalitatea şi de a se simţi apreciaţi de tineri francezi veniţi special pentru a petrece câteva zile împreună cu ei într-o atmosferă de înţelegere şi acceptare, instrument extraordinar pentru Asociaţia Stea de a susţine creşterea stimei de sine a acestor copii şi tineri care în viaţa de zi cu zi sunt trataţi de cei din jur cu dispreţ şi discriminare.
Vara aceasta nu au fost uitaţi însă nici ceilalţi copii şi tineri ai străzii, care din diferite motive nu au avut posibilitatea de a participa la tabere. Special pentru aceştia, un al patrulea grup de francezi a derulat în perioada 6 – 11 august un proiect de activităţi de animaţie în cadrul centrul de zi al asociaţiei noastre la Satu Mare. În aceste zile porţile centrul de zi au fost aşadar deschise tuturor copiilor şi tinerilor care au rămas la Satu Mare pentru un program prelungit ( între orele 10 – 18) de activităţi speciale de animaţie socio-educativă, activităţi sportive, jocuri de exterior, deplasări la cinema. Grupul de francezi compus din 2 fete şi 3 băieţi au pregătit şi au derulat cu multă implicare acest proiect în beneficiul copiilor şi tinerilor noştri, reuşind să strângă, prin diferite acţiuni realizate în ultimele luni în Franţa, resursele necesare pentru a asigura inclusiv o masă caldă pe zi pentru toţi copiii şi tinerii de la centrul de zi prin servicii de catering de la un restaurant din Satu Mare.
Asociaţia Stea felicită membrii echipelor implicate în aceste proiecte pentru frumoasele acţiuni pe care le-au realizat şi le mulţumeşte pentru dăruirea şi solidaritatea de care au dat dovadă contribuind în mare măsură la completarea activităţilor curente pe care asociaţia noastră le desfăşoară din dorinţa de educa şi de a sprijini copiii şi tinerii străzii motivându-i să-şi dorescă şi să depună eforturi pentru a-şi costrui o viaţă mai bună.

0 Comments