vineri, 25 noiembrie 2011

O săptămână împotriva violenţei în familie !


În perioada 21 – 25 noiembrie 2011, Asociaţia Stea a participat în calitate de partener la Campania “Violenţa în familie există… să vorbim despre ea”. Această campanie a avut ca promotor Serviciul Public de Asistenţă Socială din Satu Mare la iniţiativa căruia a luat fiinţă Reţeaua locală de acţiune împotriva violentei in familie din care mai fac parte alături de SPAS, asociaţia noastră şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia Locală, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Serviciul de probaţiune din cadrul Tribunalului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Organizaţia Caritas, respectiv, 3 psihologi. Obiectivele reţelei sunt oferirea de servicii integrate şi unitare victimelor violenţei familiale şi agresorilor, conlucrarea pentru rezolvarea eficientă a cazurilor de violenţă în familie, organizarea de campanii şi acţiuni de informare, conştientizare, sensibilizare şi prevenire a fenomenului în comunitatea locală, formarea unei echipe mobile cu rolul de evaluare iniţială a cazurilor de violenţă în familie, conceperea unei baze de date cu victimele violenţei în familie şi agresori, transmiterea unui mesaj unitar de acţiune în ceea ce priveşte violenţa familială, atât comunităţii locale cât şi factorilor de decizie locali şi naţionali, reducerea incidenţei cazurilor de violenţă în familie şi schimbarea atitudinii comunităţii locale faţă de fenomenul violenţei familiale.

Campania a fost realizată prin Proiectul de parteneriat Grundtvig “Europa faţă în faţă cu violenţa domestică – Schimb şi transfer de competenţe locale” proiect demarat de SPAS în anul 2010 în parteneriat cu alte 7 ţări din Europa : Germania, Cehia, Polonia, Letonia, Belgia, Olanda şi Elveţia. Scopul proiectului este îmbunătăţirea calităţii măsurilor luate împotriva violenţei în familie la nivel local, prin realizarea unui schimb informaţional specializat la nivel internaţional. Până în prezent au avut loc patru întâlniri internaţionale în Polonia, Belgia, Germania şi Letonia, în anul următor fiind planificată ultima acţiune comună cu partenerii din proiect, respectiv vizita în Cehia.
Campania Violenţa în familie există… să vorbim despre ea” a avut rolul de a sensibiliza şi de a informa cetăţenii cu privire la fenomenul violenţei în familie printr-o serie de activităţi de informare şi prin implicarea instituţiilor şi a ONG-urilor pentru a lua atitudine împotriva violenţei în familie astfel ca aceasta să nu mai fie un subiect tabu.
Asociaţia noastră a participat la toate activităţile realizate în cadrul acestei campanii începând cu conferinţa de presă de deschidere care a avut loc în data de 21 noiembrie. În cadrul acesteia am avut ocazia să participăm la dezbateri pe tema violenţei în familie cu invitaţii prezenţi printre care s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor, a instituţiilor şi organizaţiilor şi ai mass-mediei locale. Dincolo de problemele identificate legate de lipsa de servicii pentru persoanele agresate şi pentru agresori şi de lacunele legislative care nu permit instituţiilor abilitate să intervină în mod eficient, am avut ocazia să descoperim fenomenul violenţei din familie din perspectiva invitatei speciale la conferinţă, autoarea cărţii intitulate “Povestea unei Supravieţuitoare”, care ne-a impresionat în mod deosebit prin curajul şi forţa cu care a făcut faţă violenţei în familie dând curaj şi altor victime să iasă din această situaţie.
Marţi, în data de 22 noiembrie, la centrul nostru de zi pentru copiii şi tinerii străzii am organizat o zi specială de informare şi consiliere împotriva violenţei în familie.  Echipa educativă a realizat astfel o serie de activităţi pornind de la identificarea atitudinilor şi a convingerilor copiilor şi tinerilor străzii cu privire la violenţa în familie şi până la dezbateri cu privire la efectele violenţei în familie şi modalităţi de rezolvare de probleme pe căi care să nu implice violenţa. Tinerii străzii au fost foarte receptivi şi s-au implicat în mod deosebit în dezbateri. Pentru echipa asociaţiei Stea acesta a fost un mijloc bun de a identifica un domeniu nou de intervenţie prin activităţi educative având în vedere gradul extrem de ridicat de toleranţă şi de acceptare a violenţei în familie observat la beneficiari. 
Copii şi tinerii străzii provin din familii dezorganizate şi majoritatea au ajuns în stradă tocmai ne mai suportând violenţa din cadrul acestora. Cu toate acestea, în urma activităţilor realizate a reieşit faptul că modelul de familie pe care aceştia îl au şi mentalitatea lor înrădăcinată este una care acceptă violenţa în familie :
·         Ei sunt de părere că uneori femeia trebuie pusă la punct atunci când nu respecta regulile
·         Consideră ca fiind normal să-ţi baţi soţia şi ei nu cred că există familii în care copiii nu au fost niciodată bătuţi de către părinţi.
·         Recunosc că nu se pot abţine de la violenţă atunci când sunt sub influenţa băuturilor alcoolice.
Acestea sunt puncte de pornire pentru echipa Asociaţiei Stea care îşi asumă şi în acest domeniu un rol educativ, de schimbare de mentalităţi. Iar această sarcină cu toate că poate părea titanică având în vedere severitatea problemei, este abordată de echipa noastră cu încredere având în vedere rezultatele la nivel de schimbări de comportamente în diferite domenii pe care activităţile de la centrul de zi le-au generat deja la beneficiarii care frecventează cu regularitate centrul nostru de zi.
Miercuri, în data de 23 noiembrie, am participat la vernisajul expoziţiei amenajate la Muzeul Judeţean Satu Mare ce cuprinde desene ale unor copii din câteva instituţii de învăţământ din Satu Mare şi fotografii realizate de membrii Asociaţiei Fotografilor Profesionişti Prisma Satu Mare care surprind fenomenul violenţei în familie. Având în vedere tocmai scopul acestei expoziţii de a pleda împotriva violenţei în familie, echipa educativă a centrului nostru de zi a însoţit un grup de copiii şi tineri ai străzii în vizită la această expoziţie. Aceştia au fost cel mai mult impresionaţi de desenele şi mesajele elevilor dintre care cele pe care şi le-au amintit şi a doua zi au fost : “Pumnul nu te face mare” şi “Mâinile tale ar trebui să mă protejeze, nu să mă pedepsească”.
Joi, în data de 24 noiembrie, am participat la prezentarea de către elevii Şcolii de Artă Satu Mare la Teatru de Nord Satu Mare, sala studio, a unei poveşti adevărate cu final tragic care evidenţiază violenţa în familie şi pledează împotriva acesteia.
Vineri, în data de 25 noiembrie, o reprezentantă a asociaţiei noastre a participat la acţiunea de sensibilizare a comunităţii cu privire la violenţa în familie desfăşurată la centrul comercial Real din Satu Mare. Aici s-au împărţit calendare şi materiale informative anti violenţă în familie şi s-a realizat un sondaj de opinie cu privire la acest fenomen în comunitatea sătmăreană. Iar de la ora 15.00, angajaţii, voluntarii şi o parte a beneficiarilor Asociaţiei Stea au participat la marşul împotriva violenţei intrafamiliale organizat în centrul oraşului Satu Mare. Astfel, împreună cu zeci de oameni, reprezentanţi ai SPAS Satu Mare, promotorul acţiunilor din această săptămână, şi a diferitelor organizaţii şi instituţii sătmărene, a elevilor şi a altor persoane sensibilizate de această campanie, ne-am alăturat şi noi tuturor celor care pe data de 25 noiembrie marchează la nivelul întregului glob pământesc Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii pentru a atrage atenţia asupra fenomenului ce distruge vieţi şi a promova o schimbare de mentalităţi în comunitatea noastră. 

Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...