vineri, 28 octombrie 2022

ONG-iști de mici – copiii și tinerii de la Stea și Pirita, în sprijinul animalelor fără stăpân, oamenilor fără adăpost, copiilor cu dizabilități și mediului înconjurător

 






“Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin!” (Dalai Lama). 

110 copii și tineri din comunitățile defavorizate din Sătmărel și Pirita au trecut în ultimele luni prin experiențe valoroase de simulare a constituirii și funcționării unui ONG, reușind cu brio să ducă la bun sfârșit primele lor proiecte de solidaritate.

 

Prin programul "ONG de exercițiu" aceștia și-au petrecut toată vara construind de la zero planuri de acțiune cu ce le stă lor în putere să facă, în urma identificării unor probleme cu care se confruntă societatea. Împărțiți în grupe cu diferite domenii de interes, ei au trecut printr-un exercițiu prin care au experimentat ce înseamnă crearea unei organizații nonguvernamentale, după care au trecut la treabă, sub îndrumarea echipelor educative.

“Lucrăm de câțiva ani cu unii dintre copiii și tinerii implicați în proiectul acesta. Cu alții, doar de câteva luni. Am avut momente frumoase împreună, s-au bucurat de foarte multe experiențe de-a lungul timpului. Dar niciodată, nici măcar când s-au aflat pe podiumuri la concursurile de șah sau când au primit cadouri, eu nu i-am văzut atât de fericiți, atât de dedicați unei cauze, atât de entuziasmați și mândri ca și când au dus mâncarea pentru cățeii de la adăpost, când au plantat copăcei și au confecționat hrănitoarele pentru păsări, când au gătit mâncare și prăjitură pentru oamenii străzii, când au oferit ghiozdane copiilor cu dizabilități și când au confecționat cele mai frumoase pernițe pentru copiii cu autism”, afirmă Katalin Gabriș, asistent social la Asociația Stea.

“ONG de exercițiu” i-a adus pe copiii vulnerabili din postura de beneficiari de ajutor și sprijin, în cea de mici ONG-iști care identifică probleme, caută soluții, planifică și acționează pentru cauza în care cred. Iar rezultatele au fost pe măsura eforturilor lor.

„Cu 2 lei cumperi hrană la căței / Dacă dai înzecit faci un câine fericit!”, acesta a fost unul dintre sloganurile create de către micii ONG-iști care și-au ales ca domeniu de activitate protecția animalelor. ONG -ul lor intitulat “Cățelușii fericiți” a reușită să strângă 160 de kilograme de hrană pentru căței ce a ajuns la adăpostul organizației Freelife Satu Mare.ONG-ul “Pentru o lume mai bună”, creat de un alt grup de copii din Sătmărel a avut misiunea de a sprijini persoanele cu dizabilități, iar vizita la Centrul de Educație Incluzivă Satu Mare le-a oferit prilejul de a se conecta cu preșcolarii de acolo. Bucuria a fost și mai mare atunci când ong-știi de la Stea au oferit câte un ghiozdan celor mici. Ecologiștii nu s-au lăsat nici ei mai prejos. Aceștia au adunat resurse și au confecționat hrănitoare de păsări ecologice. Vizita la pădurea din Crucișor, plantarea a 20 de arbori, instalarea hrănitoarelor cu semințe pentru păsărele au fost apogeul muncii lor de solidaritate cu Mama Natură.

„O să venim înapoi la pădure să vedem dacă păsărelele au mâncat tot ce le-am pus și cum cresc copacii noștri. Ăsta eu l-am pus înăuntru, e al meu", povestește cu mândrie Ilonka (8 ani).

Grupul care și-a ales ca domeniu de intervenție sprijinirea vârstnicilor/persoanelor fără adăpost, hotărând ca denumirea „ONG-ului lor de exercițiu” să fie „ AJUTOR PENTRU UN NOU VIITOR” a organizat la finalul lunii septembrie o acțiune care a marcat apogeul primului lor proiect de solidaritate. Aceștia au gătit 52 de porții de cartofi scăzuți cu cârnați și salată de murături pentru beneficiarii Centrului Social de Urgență al Direcției de Asistență Socială Sau Mare iar la Centrul de zi Stea s-a creat o adevărată echipă de patiseri care au preparat prăjitura Rafaello.

“Colegii noștri fac mâncare la organizația “O masă caldă” iar noi pregătim aici desertul pentru oamenii fără adăpost. Ne-ați întrebat ce folosim... noi punem multă dragoste aici, în primul rând. Și cacao, biscuiți, unt, zahar și cocos”, a spus Luca entuziasmat.

Cel de al 5-lea „ONG de exercițiu” este cel al tinerilor din Sătmărel care au ales să folosească ceva din ceea ce știu ei să facă cel mai bine pentru a realiza câte un dar autentic, venit din suflet, pentru copiii cu autism de care se ocupă organizația „Fluturașii albaștri”. Pentru că la centrul de zi Stea au învățat să utilizeze mașinile de cusut, ei au decis să confecționeze câte o jucărie tip perniță de pluș pentru copii. Designul original l-au ales împreună, la fel și culorile, după care, timp de mai multe săptămâni au lucrat în atelierul de croitorie pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul de solidaritate.

Aceste activități se desfășoară în cadrul programului „ONG de exercițiu”, parte a proiectului Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de a-și construi un viitor de succes şi susținerea incluziunii a 110 copii și tineri vulnerabili, din două dintre comunitățile cele mai marginalizate din Satu Mare și Baia Mare în decurs de 24 de luni prin crearea unor mecanisme puternice de intervenție care să susțină abilitarea romilor, acționând sinergic asupra reducerii decalajelor privind accesul la educație, oportunitățile de dezvoltare, participarea la viața comunității și creșterii nivelului de acceptare a romilor.

 

Despre Asociația Stea

 Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.




0 Comments