duminică, 25 septembrie 2022

Ziua 1 Atelier Sésame

 

📸 💙 Luni, 29 august, a început cea de-a treia ediție a atelierului fotografic Sésame, după cele din 2018 și 2020. Obiectivul este de a permite copiilor din comunitatea vulnerabilă din Sătmărel să trăiască o experiență artistică în care vor avea ocazia să împărtășească diverse dimensiuni ale mediului lor deosebit de stigmatizat. În felul lor, cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Atelierul se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni și este coordonat de fotograful francez Lucie Moraillon, cu sprijinul Cristinei, directoarea asociației Stea și al Ruxandrei, voluntară și traducătoare.
 
🫶 Unsprezece copii, 6 fete și 5 băieți, cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, primesc în folosință câte un aparat de fotografiat Holga. Doi dintre ei știu deja cum să-l folosească, deoarece au participat la edițiile anterioare. Au la dispoziție un film pe zi, adică 12 expuneri, fotografii pătrate, în alb-negru. Aceste aparate foto foarte intuitive permit participanților să se concentreze asupra lucrurilor esențiale: atenție la compoziție și lumină. Singura dificultate este să nu uite să avanseze manual filmul între fiecare fotografie pentru a evita suprapunerile. 
 
🌻 După ce explicațiile au fost date, grupul se împarte în 3 și pornește să exploreze primele idei și dorințe ale fiecăruia: câmpurile de floarea-soarelui din vecinătate, casele, rudele, animalele...De mâine, fiecare dintre ei va alege să se concentreze pe o anumită temă.
 
⭐️ Prima zi se încheie cu o rundă în care fiecare își exprimă ce i-a plăcut. Daniela, de exemplu, împărtășește faptul că și-a dorit întotdeauna să fie fotograf și că astăzi s-a simțit importantă. 
 
💜 Nu mai rămâne decât să așteptăm până mâine pentru a descoperi fotografiile pe care Lucie le va developa în acestă seară.

0 Comments