joi, 14 iulie 2022

De la NU POT! până la AM REUȘIT! A fost cea mai faină excursie din viața noastră!

 



Ieșirea din zona de confort, intrarea în necunoscut, testarea limitelor, exersarea abilităților dobândite la activitățile anterioare legate de protejarea naturii și a propriei persoane, toate acestea au fost experimentate de către copiii de la Asociația Stea la Luna Șes, în județul Satu Mare.

Ne-au sprijinit, încurajat și instruit Asociația Cutezătorii Munților, Societatea Națională de Cruce Roșie filiala Satu Mare, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare și Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare.“Sunt fericită că am venit în această excursie. Am crescut auzindu-i pe colegi la școală câte activități faine au la Stea și câte locuri vizitează. Am sărit în sus de bucurie când au venit la noi doamnele de la Stea să ne spună că sunt locuri prin proiectul ȘI EU POT. Acum trăiesc ceea ce doar îmi imaginam când povesteau alții”, ne spune Daria, 13 ani.

În mijlocul naturii la Luna Șes, copiii și-au testat limitele: au concurat la proba de orientare cu busola, au realizat fiecare un filtru de apă cu elemente din natură (pietre, nisip, cărbune, material textil), au urcat până la Canion testându-și rezistența, au exersat măsuri de prim ajutor, s-au răcorit în pârâu, au învățat despre marcajele turistice dar și despre flora și fauna din pădure.

Pe lângă posibilitatea de a-și exersa abilitățile practice dobândite prin activitățile EduMotivation la care au participat în cursul lunii iunie, copiii au continuat să descopere noi meserii: ghid turistic, antreprenor în domeniul organizării de tabere și excursii pentru copii, consilier antidrog, ofițer de poliție. Întâlnirea cu profesioniștii care le-au povestit copiilor de ce sunt pasionați de meseria lor și cum au ajuns să lucreze în acel domeniu a fost cu adevărat inspirațională pentru cei mici.

Finalul zilei de aventuri i-a pus față în față cu problema delincvenței juvenile, lărgindu-și cunoștințele privind consecințele legale ale comportamentelor infracționale. Realitatea văzută prin lentilele drogurilor puse la dispoziție de reprezentanții CPECA Satu Mare a fost un alt moment care i-a făcut să conștientizeze că orice faptă are urmări, care uneori pot fi dramatice.

“Nu mi-a venit să cred când am văzut o doamnă polițist că vine spre noi. Eu asta îmi doresc să mă fac când voi crește mare. Sunt bucuroasă că am vorbit cu ea, ne-a spus ce trebuie să facem ca să ajungem polițiști, m-a strâns în brațe”, ne-a povestit Irina emoționată.

“Săptămâna viitoare venim iar aici? A fost așa de interesant, mai putem veni încă o dată?”, ne-au întrebat Gabi și Remus la plecare.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiectul este derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita și beneficiază de o finanțare în valoare de 150000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.



0 Comments