luni, 4 octombrie 2021

ȘAHUL, MIJLOC DE INCLUZIUNE PRIN SPORT

60 de copii și tineri dintre care 40 provenind din medii defavorizate din județele Satu Mare, Vaslui și Iași, vor participa la un program inovativ ce combină antrenamentele și competițiile de șah cu activități de dezvoltare personală, menite să le crească motivația pentru educație și capacitatea de a face față cu succes provocărilor din viața de zi cu zi.

Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Gambit Huși implementează în perioada 15 septembrie 2021 – 14 martie 2022 proiectul “EduȘah – empowerment și incluziune prin șah” pornind de la constatarea faptului că există o discrepanță enormă între oportunitățile de dezvoltare ale copiilor din medii vulnerabile și cele ale altor copii. Pe lângă problemele generate de lipsurile materiale, una dintre cele mai mari dificultăți este absența sprijinului de care copiii au nevoie pentru a-și descoperi punctele forte și a ajunge să înțeleagă că le stă în putere să-și construiască un viitor mai bun. În comunitățile în care trăiesc, nimeni nu crede cu adevărat în posibilitatea de a ieși din sărăcie prin educație, astfel încât, există o adevărată prăpastie între copiii din medii defavorizate și ceilalți copii în ceea ce privește parcursul școlar.Acesta este un mare semnal de alarmă întrucât viitorul lor este lipsit de perspective de mai bine, în condițiile în care, majoritatea abandonează școala înainte de a termina 8 clase.

Scopul proiectului este creșterea incluziunii sociale a copiilor din comunitățile vulnerabile din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare și 6 localități din județele Vaslui și Iași, print-un program inovativ de folosire a șahului ca instrument de empowerment care oferă unui grup de 60 de copii din medii sociale diferite, oportunități de dezvoltare a abilităților cognitive, emoționale și de interacțiune pozitivă prin sport.

Având la bază capitalizarea experienței dobândite de Asociația Stea printr-un proiect anterior care a pus bazele unui program de dezvoltare a abilităților de viață ale copiilor prin șah, proiectul de față propune o nouă abordare. Timp de 6 luni, prin punerea în comun a know-howului profesioniștilor din social cu cel al antrenorilor de șah din cadrul celor două ONG-uri din România, va fi asigurată construirea și testarea a unei metodologii de empowerment și incluziune prin șah. Astfel, cei 60 de copii din județele Satu Mare, Vaslui și Iași vor participa până în martie 2022 la antrenamentele săptămânale de șah, combinate cu activități de dezvoltare personală folosind metode de educație nonformală. Două competiții și o tabără de șah vor oferi ocazii valoroase de interacțiune pozitivă prin sport pentru 200 de copii din medii diferite susținând incluziunea celor vulnerabili. Iar la finalul proiectului, metodologia construită va fi împărtășită cu factorii interesați din social și sport pentru a putea fi scalată la nivelul alor regiuni.

“Având în vedere multiplele dificultăți cu care se confruntă, copiii cu care noi lucrăm sunt obișnuiți să fie etichetați ca fiind «copii cu probleme de comportament și rezultate școlare slabe» și ajung să creadă că nu pot mai mult. Ei au mare nevoie de oportunități prin care să trăiască experiența succesului obținut cu forțe proprii și tocmai acest lucru este posibil prin șah. Acest sport s-a dovedit a fi unul dintre mijloacele cele mai valoroase prin care am reușit să aducem la suprafață potențialul pe care il au acești copii. Experiența noastră de până acum arată că pe măsură ce încep să câștige partide de șah, copiii devin motivați să progreseze iar interesul lor pentru activitățile propuse și pentru școală crește. Ne dorim ca din ce în ce mai mulți copii să aibă acces la astfel de oportunități de dezvoltare, a declarat Cristina Bala, directorul Asociației Stea.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Gambit Hușiși finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundațiapentru Dezvoltarea Societății Civile.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului „În stare de bine”.

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

#InStareDeBine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc



0 Comments