miercuri, 13 octombrie 2021

Pentru prima dată în viață, într-un atelier de croitorie

 

O meserie cu tradiție, care îmbină creativitatea, meșteșugul, simțul estetic și precizia, croitoria se numără printre cele mai vechi ocupații din lume.

Deși necesită o serie de abilități, cum ar fi răbdarea, atenția la detalii, îndemânarea etc., meseria de croitor este foarte solicitată pe piața locurilor de muncă atât pentru fabrici cât și pentru ateliere și studio-uri de creație însă cel mai mare avantaj îl are posibilitatea creării unui atelier propriu, acasă.

 

Beneficiarii de la centrul de zi incluși în proiectul  “Ateliere de dezvoltare a competențelor tinerilor pentru incluziune“ finanțat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare au vizitat astăzi, pentru prima dată în viață, un atelier de croitorie.

Gazda tinerilor a fost firma ADALIN” – confecții textile care propune îmbrăcăminte pentru bărbați, de la ţinute de cocktail, din materiale pretenţioase, până la rafinametul fracului „AdalinȚ și costume unicat sau de serie moderne. Ghidul vizitatorilor a fost însăși proprietara afacerii, Lucia Amariei. Aceasta le-a prezentat tinerilor echipamentele, mașinile speciale folosite dar și procesul de transformare al unui material simplu într-un produs vestimentar deosebit.

Pasionată din adolescență de croitorie, Lucia Amariei adoră să coase la mașină. Au trecut 29 de ani de când are această afacere de familie și clienți în toată România și spune că a reușit să rămână pe piață deoarece a pus suflet și calitate  în creațiile sale. Tinerii noștri au ascultat-o fascinați iar Anca, Valentina și Andrea și-au exprimat dorința de a se perfecționa și a începe să creeze propriile creații vestimentare. Adrian a rămas neclintit lângă una dintre croitoresele din atelier care cosea la mașina un detaliu de sacou iar ceilalți beneficiari au pus întrebări atât ghidului cât și croitoreselor prezente.

Proiectul de tineret are ca scop creșterea gradului de pregătire pentru incluziune socială a tinerilor marginalizați prin dezvoltarea de competențe cu asigurarea de oportunități concrete pentru ca aceștia să devină persoane active în comunitatea sătmăreană. Combinând atelierele de creație organizate la centrul de zi cu activitățile de educație non-formale, tinerii dobândesc atât competențe profesionale cât și abilități personale precum autocunoașterea, stima de sine etc.

0 Comments