vineri, 23 aprilie 2021

PROIECTUL „ȘCOALA DIN GRĂDINĂ” A AJUNS LA FINAL

 



Timp de șase luni, 48 de copii împreună cu familiile lor, din două comunități marginalizate din Satu Mare și Baia Mare, au participat la programul de educație pentru un stil de viață sănătos atât prin activități de grădinărit cât și prin activități educaționale și de informare, menite să îmbunătățească condițiile de trai ale acestora.

Este vorba despre proiectul Școala din grădină” realizat de către Asociația Stea împreună cu Pirita Children Baia Mare, care a avut scopul de a le dezvolta acestor familii aflate în impas abilitățile-cheie prin care să-și crească, prin propriile forțe, calitatea vieții. Temele abordate precum nutriție, somn, igienă, mișcare sănătoasă, program zilnic echilibrat și minte sănătoasă în corp sănătos, dar și prevenirea consumului de substanțe nocive prin informare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile asupra sănătății au dus la creșterea interesului acestor familii pentru un program zilnic de viață echilibrat, pentru asigurarea unui regim alimentar mai sănătos, îmbunătățirea calității somnului copiilor, s.a.m.d.

De asemenea, prin crearea unei sere de către partenerul din Baia Mare respectiv a unei grădini pentru copii în curtea Asociației Stea și prin exemplul copiilor care au participat la activitățile de grădinărit, interesul în comunități pentru agricultură a crescut, câțiva dintre părinți reușind chiar să-și încropească în vecinătatea locuințelor câte o mică grădină de legume. Unul dintre cele mai valoroase instrumente pedagogice create în cadrul acestui proiect, rezultatul excelentei colaborări dintre echipele sătmărene și băimărene formate din asistenți sociali, cadre didactice și voluntari animatori socio-educativi, este “Cartea mea de grădinar!”, un jurnal de activități practice destinat copiilor, care îi ghidează pas cu pas în aventura de a deveni mici grădinari.

Și pentru că școala este factorul principal în educație, 6 cadre didactice ale copiilor din grupul-țintă au fost implicate în găsirea de soluții pentru a încuraja un stil de viață sănătos în mediul școlar, prin sesiuni online cu echipele din proiect.

Multumim Centrului de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog Satu Mare pentru sprijinul acordat în realizarea de activităților de informare și prevenire cu copiii și părinții și celor 12 voluntari din Satu Mare și Baia Mare, experți în diferite domenii, care au condus activitățile comune realizate bilunar cu copiii de la Sătmărel și Pirita. Acestea au fost adevărate oportunități de creștere pentru toți participanții, prin activități practice și multe interacțiuni pozitive.

“Pentru a crea o sinapsă este nevoie de 21 de zile de repetare a unui obicei. Pentru a dezvolta obiceiurile sănătoase la copiii și familiile lor din cadrul acestui proiect, timp de șase luni am muncit intensiv pentru ca acestea să le fie bine întipărite în rutina zilnică. Activitățile de grădinărit le asociez mereu cu stările emoționale ale copiilor și adulților, fie ele negative sau pozitive: dacă copiii vin supărați sau nervoși la centru, grădinăritul îi relaxează; dacă stima de sine este scăzută, culegerea roadelor sau plantele care cresc armonios le dă încredere în forțele proprii. A fost un proiect valoros pentru dezvoltarea personală a copiilor dar și pentru adoptarea unui stil de viață sănătos!” - Mirela Molnar, asistent social, responsabil terapie prin horticultură la Asociația Stea.

Proiect derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children – Copiii din Pirita și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.




0 Comments