marți, 19 decembrie 2017

Un mesaj de acceptare și iubire ajuns la sufletul copiilor nostri



De câteva săptămâni am așteptat cu nerăbdare un eveniment aparent obișnuit dar care promitea să le permită copiilor noștri să trăiască o experiență deosebită. La inițiativa părinților și a doamnelor educatoare ale grupei Inimioarelor de la Grădinița Voinicelul din Satu Mare, am primit invitația de a participa împreună cu un grup de copii de la centrul nostru de zi la serbarea de Crăciun a celor mici. Raționamentul din spatele acestei invitații a fost unul cu un dublu sens: pe de o parte, să le facem o mare bucurie copiilor de la Stea și pe de altă parte, să-i implicăm pe cei mici într-o adevărată experiență de solidaritate trăită în grupă, familie și comunitate.
Și așteptarea nu a fost în zadar. Ieri, 18 decembrie 2017, întreaga grupă a Inimioarelor, cu copii, educatoare, părinți, bunici, frați și surori, ne-a primit în mijlocul ei cu multă deschidere, făcându-ne într-adevăr părtași la bucuria acestei sărbători care este despre iubire, dăruire și speranță.
Cei 10 copii de la Stea au asistat la frumosul spectacol de poezii și colinzi al celor mici, s-au minunat împreună cu ei de sosirea lui Moș Crăciun, invitat surpriză la spectacol, s-au bucurat de cadourile primite din desaga Moșului și mai presus de toate, au trăit experiența atenției, acceptării și aprecierii pe care cei din jur au știut să le-o transmită. Au fost momente cu adevărat magice, căci dincolo de orice cadou material, pentru a crește armonios orice copil are o enormă nevoie ca cei din jur să-i transmită mesajele potrivite ce îl vor ajuta să-și construiască o bună stimă de sine.
Dincolo de lipsurile materiale din familiile aflate în dificultate, cele cu efecte devastatoare asupra viitorului copiilor sunt legate de lipsa emoțiilor pozitive necesare construirii unui psihic echilibrat. Copiii din medii defavorizate învață de la părinții lor și de la cei din jur să se desconsidere, învață din diferite experiențe de discriminare, că ei sunt inferiori, că ei sunt incapabili să facă ceea ce fac alții... și astfel ajung să fie convinși că ei nu sunt buni de nimic... Sunt copii care în mediul lor de viață nu au sprijin suficient pentru a putea ajunge să creadă în forțele proprii, să viseze la un viitor mai bun și să aibă capacitatea necesară de a și-l construi. 
Ieri, Grupa Inimioarelor, a intervenit în mod direct, prin experiența pozitivă oferită celor 10 copii de la Stea, la încurajarea dezvoltării lor armonioase. Un gest de altruism trăit de copilași împreună cu educatoarele și părinții lor și cea mai bună ocazie de a învăța ce înseamnă solidaritatea și că aceasta poate să facă parte din normalitatea vieții noastre. A fi recunoscător pentru ceea ce ai și a ști să împarți cu cei din jur pentru a putea să te bucuri cu adevărat de ceea ce contează cel mai mult, sunt lecții de viață prețioase pe care ni le-am reamintit cu multă emoție în inimă.
Tuturor celor implicați le mulțumim din suflet !!!

0 Comments