duminică, 1 iunie 2014

Turneu de spectacole de promovare a elementelor de tradiţie şi cultură romă
ANUNŢ DE PRESĂ – IMPLEMENTARE PROIECT

„Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082”

Tinerii străzii în turneu artistic prin şcoli şi licee sătmărene


În perioada 29 mai  - 31 iunie 2014 are loc la Satu Mare turneul spectacolului „AI ROMALES !” construit de către tinerii străzii, beneficiari ai proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Acest turneu promovează elementele de tradiţie şi cultură specifice comunităţilor rome din România, punând în valoare o parte a patrimoniului cultural din zona transfrontalieră.

Premiera spectacolului a avut loc în data de 29 mai 2014 în localitatea Mădăras din judeţul Satu Mare bucurându-se de un succes răsunător în rândul publicului alcătuit din elevi, cadre didactice şi părinţi care şi-au manifestat îndelung aprecierea pentru această manifestaţie culturală deosebită realizată sub îndrumarea domnului Dorel Iurcencu, expert cu o vastă experienţă în lumea teatrului sătmărean, ca regizor tehnic în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare.

Spectacolul „AI ROMALES !” a fost creat în perioada ianuarie – aprilie 2014 în cadrul unui “Program de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” realizat de către echipa Asociaţiei Stea, reprezentând pentru tinerii implicaţi nu doar o experienţă de punere în valoare a talentului lor, ci mai ales o excelentă oportunitate de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă aducându-le numeroase beneficii prin : creşterea stimei de sine; îmbunătăţirea nivelului de autocunoaştere şi auto-acceptare; dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a capacităţii de a se exprima; modelarea personalităţii şi reconstruirea identităţii; dezvoltarea percepţiilor vizuale şi a reprezentărilor imaginaţiei lor creative; oferirea posibilităţii de a-şi pune în valoare punctele forte şi talentul; identificarea şi încurajarea folosirii potenţialului lor pentru a-şi atinge aspiraţiile; îmbunătăţirea abilităţilor lor sociale, în mod deosebit cele legate de comunicare, socializare şi adaptare în societate.

Această manifestaţie culturală este în primul rând rodul muncii tinerilor străzii implicaţi încă din faza de alegere a temei spectacolului care s-a făcut luând în considerare părerea acestora, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar şi faptul că, în ciuda apartenenţei a peste 90% dintre aceştia la comunităţi de etnie romă, ei şi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiţie specifice acestei etni le erau necunoscute.  Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini şi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, construind împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (şcenariu, coloană sonoră, costume, decor) ce a fost pregăti cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare, a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” şi a unor oameni de cultură din Satu Mare.

În perioada următoare turneul artistic va continua cu spectacole ce vor fi prezentate la Şcoala “Ion Creangă” Satu Mare, Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I.C. Brătianu”, Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă şi Școala cu clasele I-VIII nr.10 Satu Mare, urmând ca în perioada 26 – 27 iunie 2014 să existe posibilitatea de a fi urmărit şi de alţi membrii ai comunităţii sătmărene în cadrul unui Festival Internaţional ce va fi organizat la Satu Mare cu participarea tuturor partenerilor din proiect din România, Ungaria şi Ucraina. Evenimentul va urmări promovarea valorilor şi a elementelor de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană şi Romă) promovând interculturalitatea, dar şi punerea în valoare a talentului şi a potenţialului copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi sau aflaţi în dificultate, facilitând lupta împotriva discriminărilor şi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.

Acest proiect este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educație, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociația Stea si Fundația Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obținute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numărul de telefon 0261-877770.
                                                                                                                         


Acest document a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.


Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...