luni, 23 iunie 2014

ANUNŢ DE PRESĂ – IMPLEMENTARE PROIECT - Tabără şi Festival Internaţional de Cultură şi Tradiţii Transfontaliere
ANUNŢ DE PRESĂ – IMPLEMENTARE PROIECT

„Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082”

Tabără şi Festival Internaţional de Cultură şi Tradiţii Transfontaliere

În perioada 23 – 27 iunie 2014 are loc la Satu Mare o tabăra internaţională şi un festival de cultură şi tradiţii din zona transfontalieră la care participă 80 de persoane (copii, tineri, voluntari şi membrii ai echipelor educative) din cadrul a 5 organizaţii neguvernamentale care lucrează cu copii şi tineri aflaţi în dificultate din România, Ungaria şi Ucraina. Evenimentul reprezintă punctul culminant al proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.

Tabăra este un excelent instrument de continuare şi desăvârşire a parcursului de dezvoltare a abilităţilor de viaţă pe care beneficiarii din cadrul organizaţiilor partenere l-au făcut în ultimele 6 luni prin programele de dezvoltare personală, vizitele culturale şi turneele artistice organizate în cadrul acestui proiect. Programul taberei se bazează pe activităţi comune din domeniul artelor expresive (cântec, pictură, teatru, ateliere de creaţie manuală), activităţi de animaţie socio-educativă, jocuri şi sport. De asemenea, sub îndrumarea localnicilor care au rol de ghizi, participanţii vizitează diferite obiective reprezentative din Satu Mare, descoperind aspecte interesante cu privire la istoria şi tradiţiile acestor locuri.

O parte importantă a programului zilnic este dedicată ultimelor repetiţii ale spectacolelor ce vor fi prezentate în cadrul festivalului ce urmează să aibă loc în ultimele două zile ale taberei, iar copiii şi tinerii lucrează de zor la o serie de surprize pe care le vor oferi în dar spectatorilor care acceptă invitaţia la acest eveniment.

Festivalul cuprinde un total de 6 reprezentaţii artistice, câte una creată de către fiecare din cele 5 grupuri de copii şi tineri participanţi, având rol de a pune în valoare elementele de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană şi Romă) care convieţuiesc aici şi un al 6-lea moment artistic construit în comun de către beneficiarii Asociaţiei Stea şi cei ai Fundaţiei DOWN Carei cu scopul de a combate discriminarea grupurilor vulnerabile şi a promova incluziunea socială.
Spectacolele vor avea loc în :
Sala Festivă a Liceului Teologic Romano Catolic „Hám János” din Satu Mare,
str. 1 Decembrie 1918 nr. 2, după următorul program :
·         Prima parte : Joi, 26 iunie 2014 de la ora 17.00
·         Partea a doua : Vineri, 27 iunie 2014 de la ora 16.00

Festivalul îşi propune să contribuie la creşterea interesului tuturor membrilor comunităţii în păstrarea tradiţiilor locale, încurajând dialogul şi cooperarea transfrontalieră. Publicul va descoperi bogăţia patrimoniului cultural din regiunea transfrontalieră, având în acelaşi timp posibilitatea de a susţine creşterea stimei de sine a copiilor şi tinerilor de pe scenă apreciindu-le talentul şi implicarea.


Acest proiect este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numarul de telefon 0261-877770.
                                                                                                                          

Acest document a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.


Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...