vineri, 2 mai 2014

Prima vizită culturală transfrontalieră în cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082”
În data de 28 aprilie 2014, cei 10 tineri fără adăpost, beneficiari ai activităţilor realizate de Asociaţia Stea în cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” au participat la prima din cele 3 vizite culturale transfrontaliere organizate împreună cu partenerii din cele 3 ţări implicate. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina şi are ca scop promovarea culturii tradiţionale transfrontaliere ca un mijloc pentru incluziunea socială a copiilor şi tinerilor defavorizaţi din România, Ungaria şi Ucraina.
 
Evenimentul din data de 28 aprilie s-a desfăşurat la Carei, în judeţul Satu Mare având ca şi gazdă Fundaţia DOWN din Carei şi a reunit 60 de participanţi : tineri ai străzii de la Asociaţia Stea, copii şi tineri aflaţi în dificultate din cadrul Centrului de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabilă şi Incluziune Socială (CREDDIS) din Livada şi Organizaţiei Civile pentru Dezvoltarea Turismului Rural şi Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina), tineri cu dizabilităţi din cadrul Fundaţiei DOWN din Carei şi ai Asociaţiei ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria), împreună cu însoţitori şi voluntari din cadrul celor 5 organizaţii partenere.

 Scopul acestei vizite culturale a fost acela de a permite copiiilor şi tinerilor din cele 3 tări partenere să se cunoască şi să înveţe despre cultura diferitelor comunităţi din care provin, identificând similitudini şi diferenţe între obiceiurile şi tradiţiile specifice diferitelor etnii care convieţuiesc în această regiune şi descoperind principalele elemente de partimoniu cultural din zona transfrontalieră. Totodată, copiii şi tinerii au avut ocazia să pună în aplicare cunoştinele şi abilităţile pe care le-au dobândit prin implicarea în perioada ianuarie – aprilie 2014 în „Programul de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” realizat în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea. 

Programul a debutat la Castelul Károlyi din Carei cu vizitarea expoziției muzeale de interioare istorice care redau ambianța de odinioară a castelului și a expoziției de istorie locală ce au permis copiilor şi tinerilor să descopere elemente de bază cu privire la tradiţia acestei zone marcată de un puternic multiculturalism având în vedere că aici convieţuiesc un număr important de persoane de diferite etnii: maghiari, români, germani, romi şi altele. De asemenea, copiii şi tinerii au avut ocazia să viziteze expoziţia “Trofee din Africa şi colecţia de arme a lui Panczel Zoltan Tibor”, găzduită tot în cadrul muzeului din incinta Castelul Károlyi cuprinzând diferite tipuri de exponate: arme de panoplie (săbii, cuţite de vânătoare, arme de foc), trofee de animale din Europa (cerb lopătar, cerb carpatin, muflon, capră neagră, miştreţi, blană de urs) şi Africa (antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala, zebra, gnu-dungat, nyala, bivol, struţ, girafă, rinocer, elefant, lei).

Acţiunea a continuat cu o vizită a parcului dendrologic ocrotit din curtea Castelului Karolyi care cuprinde peste  208 specii şi subspecii de plante arborescente şi o vizită a centrului istoric a oraşului Carei, urmată de vizionarea unui spectacol de dansuri tradiţionale din zonă. Copiii şi tinerii au fost fascinaţi de frumuseţea constumelor şi priceperea artiştilor, observând cu mare interes modul de realizare a spectacolului având în vedere că în perioada mai – iunie, ei înşişi vor fi în situaţia de a prezenta propriile reprezentaţii culturale în comunităţile de origine.
Ultima parte a programului a fost dedicată unei activităţi interactive de învăţare a unor dansuri tradiţionale româneşi şi maghiare, copiii şi tinerii reuşind să socializeze excelent şi să schimbe impresii despre ceea ce au văzut pe parcursul zilei.
În aceelaşi timp, specialiştii insoţitori au profitat de ocazie pentru a pregăti următoarele etape ale proiectului, stabilind aspectele de bază cu privire la următoarele 2 vizite culturale transforntaliere şi detaliile Taberei şi Festivalului Internaţional Comun de Promovare a Culturii Transfrontaliere care vor fi organizate în parteneriat în lunile următoare.

Această vizită culturală transfontalieră a fost deosebit de apreciată de către participanţi oferind o importantă şansă de acces la cultură pentru copii şi tineri din categorii defavorizate, pentru mulţi dintre ei, aceasta fiind prima vizită de muzeu din viaţa lor, prima participare la un spectacol de dansuri tradiţionale şi pentru alţii, prima ieşire din ţara de origine.

Această acţiune a fost realizată în cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina care este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact Noemi BALINT, la numarul de telefon 0261-877770.
                                                                                                                         


Acest document a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...