miercuri, 14 decembrie 2011

Ziua Internaţională a Voluntariatului sărbătorită de către Asociaţia Stea


Asociaţia Stea, alături de alte organizaţii din întreaga lume a sărbătorit în data de 5 decembrie 2011 Ziua Internaţională a Voluntariatului împreună cu beneficiarii şi partenerii săi.
La originea acestei acţiuni stă decizia ONU din 1985 de la New York, de a crea ziua mondială a voluntariatului pentru a promova munca voluntarilor pentru dezvoltarea economică şi socială la nivel local, cât şi naţional şi internaţional. Dar şi pentru a promova rolul jucat de către structurile asociative care fac eforturi de a răspunde diverselor nevoi ale vieţii sociale, mai ales cele ale tinerilor şi a publicului ţintă care trăieşte în condiţii dificile. Într-adevăr, organizaţiile internaţionale ar dori să vadă faptul că societăţile şi guvernele recunosc şi promovează voluntariatul ca o activitate indispensabilă.

Ziua Internaţională a Voluntariatului (ZIV) este o ocazie pentru organizaţiile care lucrează cu voluntari şi pentru persoanele care devin voluntari să promoveze contribuţia lor la dezvoltare la nivel local, naţional şi internaţional.
Pentru aceasta Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) cu programul său de voluntariat a mobilizat 50 de tineri voluntari de 18 naţionalităţi dintre cei 3260 de candidaţi din 40 de ţări pentru a-şi pune în valoare competenţele şi abilităţile timp de 12 luni în Africa, Oceanul Indian, Europa Centrală şi Orinetală, dar şi în Asia şi America (Canada şi Haiti).

Programul de Voluntariat Internaţional al Francofoniei (VIF) speră că fiecare tânăr în ţara în care este detaşat să propună activităţi concrete, în acord cu structura sa gazdă, pentru a participa activ la sărbătorirea acestei zile de promovare a acţiunilor voluntarilor.
În acest sens, Asociaţia Stea împreună cu Voluntarul Internaţional al Francofoniei au contribuit la comemorarea acestei zile la Satu Mare.

Animaţi de către Désiré, Voluntarul nostru Internaţional al Francofoniei, Asociaţia Stea a planificat pentru data de 5 decembrie, o serie de activităţi specifice care au fost realizate cu copiii şi tinerii străzii care frecventează centrul nostru de zi şi cu alţi tineri din comunitate. Acţiunile au continuat pe tot parcursul săptămânii trecute, în mod deosebit, vineri, 9 decembrie, cu o întâlnire de informare a ONG-urilor şi a instituţiilor locale care lucrează în domeniul social cu privire la oportunităţile pe care le oferă Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi programul său de Voluntariat Internaţional al Francofoniei (VIF).

Ziua de 5 decembrie a debutat cu o prezentare despre francofonie şi despre programul său de voluntariat făcută copiilor şi tinerilor străzii care au venit la centrul de zi. Această prezentare a fost axată pe informaţii foarte interesante şi suporturi vizuale (hărţi, imagini şi prezentări în format electronic) care au atras atenţia copiilor şi tinerilor străzii. Astfel, tinerii au avut ocazia să înveţe ce este Francofonia, care sunt ţările membre, care este misiunea ei, care sunt oportunităţile de dezvoltare pentru tineri, ce tipuri de acţiuni sunt întreprinse de către OIF, care sunt acţiunile voluntarilor şi cum se poate deveni voluntar la OIF şi în alte instituţii. Tinerii au fost foarte curioşi şi i-au pus multe întrebări lui Désiré, profitând din plin de această superbă oportunitate de schimb cultural şi partajare de valori. De altfel, o altă temă de discuţie a fost importanţa cunoaşterii limbilor străine, mulţi tineri arătându-şi interesul pentru cursurile de limbă franceză pe care Désiré le realizează în fiecare săptămână la centrul de zi la cererea acestora.

O altă activitate realizată în această săptămână specială a fost un meci de gală între copiii şi tinerii de la centrul de zi şi alţi tineri din Satu Mare. Fete şi băieţi ; mici şi mari ; români, romi şi african ; copii şi tineri ai străzii şi tineri din comunitatea locală…fără nici o urmă de discriminare, am avut ocazia de a petrece momente minunate împreună, să partajăm valori comune şi să promovăm voluntariatul.   

0 Comments