marți, 26 iulie 2011

Actiune franco-română de responsabilitate socială

În perioada 8 - 22 iulie în localităţile Livada şi Livada Mica din Satu Mare s-au desfăşurat două tabere de animaţie socio-educativă dedicate copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare, îndrumaţi de membri ai echipei educative din cadrul Asociatei Stea. Această experienţă a fost o adevărată acţiune de responsabilitate socială menită să aducă bucurie unor copiii şi tineri care trăiesc în condiţii de extremă dificultate şi să le crească acestora motivaţia pentru schimbare, stima de sine şi gradul de responsabilitate pentru implicarea activă în demersuri de integrare socială.


La cele două tabere au participat 16 copii şi tineri ai străzii care frecventează centrul de zi al Asociaţiei Stea, 3 fete şi 13 băieţi, cu vârste cuprinse între 10 şi 35 de ani. Ei au fost încadraţi de către 19 volunatri francezi şi de responsabilul centrului de zi, sprijiniţi la realizarea activităţilor de către copiii şi tinerii din Livada Mică, membrii ai "Ligii tinerilor ortodocsi". Este de menţionat faptul că aceştia din urmă sunt deja voluntari la Asociaţia Stea unde activează de câteva luni bune la activităţi săptămânale de animaţie socio-educativă în cadrul centrului de zi.


Partenerii şi in acelasi timp prietenii Asociatiei Stea care au organizat aceste tabere sunt grupurile de liceeni din Paris de la liceul Franklin mobilizati de asociaţia Solidarite Enfance Roumanie (SER), care în decursul ultimului an au organizat diverse evenimente şi acţiuni caritabile în Franţa, cu scopul strângerii fondurilor necesare realizării acestor tabere.


Locaţia, hrana, accesul la duşuri, transportul local şi buna desfăşurare a taberelor au fost asigurate de către comunitatea din Livada mobilizată de preotul Blideran Olimpiu, devenită un partener de nădejde a Asociatiei Stea şi mai ales a copiilor şi tinerilor străzii. Ingredientul care a făcut diferenţa dintre nişte tabre reuşite şi unele de neuitat a fost, pe lângă implicarea comunităţii, participarea la activităţi a tinerilor din Livada Mică. Din lista partenerilor nu îi putem uita pe directorul şcolii din Livada şi primarul localităţii a căror implicare a fost necondiţionată şi extrem de importantă.


Taberele au avut beneficii multiple atât pentru tinerii străzii cât şi pentru celelalte părţi implicate. Pentru copii şi tineri, taberele au fost adevărate cure de dezintoxicare şi totodată oportunităţi în care, prin socializare şi interacţiunea în mediul educativ stabilit, ei şi-au dezvoltat ailităţile de comunicare, cooperare, fair-play, responsabilitate, exprimare a emoţiilor. În tabere s-au legat adevarate prietenii între membrii comunităţii, copiii şi tinerii străzii, grupurile de francezi şi echipa Asociaţiei Stea şi s-au întarit cele deja existente, în mod special, relaţiile de incredere dintre membrii echipei educative şi beneficiari.


În cadrul acestor tabere s-au organizat multiple activităţi : activităţi sportive (fotbal, tenis, volei, olimpiade), lucru manual (realizarea de brăţări, trese în par, scooby-doo, etc), pescuit, dans, cântec, foc de tabară, jocuri cu apa şi vopsea. De asemenea, copiii şi tinerii străzii au fost responsabilizaţi cu sarcini de curăţenie şi organizare a timpului de masa. Comportamentul şi implicarea acestora a fost admirabilă demonstrând că nu sunt cu nimic diferiţi faţă de oricare dintre noi.

0 Comments