marți, 3 august 2010

Tinerii străzii din Satu Mare impresionaţi de întâlnirea cu copiii şi tinerii de la Fundaţia Down din Carei

În data de 28 iulie 2010 un grup de 6 tineri ai străzii (3 fete şi 3 băieţi) care frecventează centrul de zi al Asociaţiei Stea din Satu Mare a trecut printr-o exprienţă deosebită având ocazia de a realiza o vizită la centrul de zi al Fundaţiei Down din Carei.
Această acţiune s-a desfăşurat cu sprijinul Centrului de Resurse CREST din Satu Mare şi face parte din activităţile proiectului „Acces pentru toţi la viaţă” finanţat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.03.03 - Integrarea in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate si de Guvernul României, implementat de Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Satu Mare, Asociaţia Handicapaţilor Fizic Satu Mare, Fundaţia Down Carei şi Asociaţia „Părinţi pentru Copii” Satu Mare.
Excursia de la Carei a reprezentat pentru tinerii străzii de la Asociaţia Stea prima vizită la o altă organizaţiei şi primul contact direct cu alţi copii şi tineri beneficiari de servicii sociale şi a avut un rol de dezvoltare a abilităţilor de viaţă a participanţilor prin crearea de oportunităţi de interacţiune cu alţi copii şi tineri într-un context nou. Experienţa s-a dovedit a fi una extraordinară, asistentul social de la Asociaţia Stea, responsabil de însoţirea tinerilor, fiind uimit şi emoţionat de comportamentul şi deschiderea de care tinerii noştri au dat dovadă pe tot parcursul acestei acţiuni. Primele cuvinte ale acestuia pentru a descrie vizita la fundaţia Down au fost „sunt mândru de copiii noştri”.
Vizita la centrul Fundaţiei Down a fost foarte bine pregătită de către gazde începând prin a fi primiţi cu ceai, fursecuri şi jocuri de prezentare care au facilitat luarea de contact între participanţi. După această fază introductivă, copii şi tinerii străzii au fost invitaţi să participe alături de copii cu sindrom Down la 3 dintre atelierele pe care aceştia obişnuiesc să le desfăşoare în cadrul programului fundaţiei : ţesătorie, modelarea plastelinei şi fabricarea de tablouri din diferite seminţe. Activităţile au fost conduse de către profesorii voluntari la fundaţia Down iar copiii străzii nu numai că s-au integrat perfect dând dovadă de multă răbdare şi înţelegere în timp ce noii lor prieteni de la Down le explicau cum trebuie să lucreze, ci chiar au cerut asistentului social să pregătească ateliere similare şi în cadrul programului de la Asociaţia Stea.
Acest lucru ne bucură foarte mult mai ales având în vedere că în cadrul celui mai nou proiect al Asociaţiei Stea, desfăşurat cu finaţarea fundaţiei Soros România, la centrul nostru de zi am demarat de la 1 iulie 2010 activităţi în vederea iniţierii copiilor şi tinerilor străzii în tainele unora dintre principalele meşteşuguri tradiţionale în cadrul unui atelier de terapie ocupaţională.

Următoarea activitate comună de la Carei a fost cea de cântecte (percuţie şi voce). Tinerii de la Down au prezentat la început câteva din pisele din repertoriul lor, după care au cântat cu toţi împreună. Această activitate a fost precedată de 20 de minute de activităţi de animaţie socio-educativă conduse de către copiii şi tinerii străzii care au luat iniţiativa pentru a arăta noilor lor prieteni o parte din ceea ce au învăţat ei la Asociaţia Stea.

După activităţi, copii şi tinerii străzii au fost invitaţi să servească masa la Fundaţia Down, moment în care asistentul nostru social a avut din nou o mare surpriză : una dintre tinerele străzii le-a explicat gazdelor că grupul ei nu poate trece direct la masă, ci trebuie mai întâi să se spele pe mâini, asa cum au învăţat la Stea. Având în vedere gravele probleme de comportament şi de retard social ale acestei tinere, această demonstraţie spontană este unul din cele mai bune mijloace de a ne convinge că eforturile noastre zilnice de a educa chair şi cei mai dificili copii şi tinerii ai străzii pot da roade neaşteptate.

Vizita s-a încheiat cu o activitate de grup prin care fiecare participant a fost invitat să-şi exprime părerea despre ziua petrecuta împreună. Şi de această dată emoţiile au fost mari, fiecare dintre copii şi tineri subliniind nu doar că s-a simţit bine, ci mai ales faptul că simte că şi-a făcut noi prieteni şi abia aşteaptă să se ivească o ocazie ca şi cei de la Down să poată veni în vizită la Asociaţia Stea.

Concluziile echipei Stea sunt acelea că ideea de a oferi posibilitatea de interacţiune a beneficiarilor noştri cu alţi copii şi tineri într-un context de activităţi educative comune este una excelentă putând deveni un model de bună practică în domeniul activităţilor de dezvoltare a abilităţilor de viaţă. Mulţumim aşadar Centrului de Resurse CREST şi gazdelor noastre de la Fundaţia Down din Carei.

0 Comments