marți, 10 august 2010

Copiii şi tinerii străzii de la centrul de zi - mici meşteşugari în devenire

La mai bine de o lună de la demararea proiectului “Atelier ocupaţional pentru sprijinirea incluziunii copiilor şi tinerilor străzii”, activităţile de iniţire în diferite tehnici meşteşugăreşti realizate sub îndrumarea formatorilor de la Asociaţia Culturală Aranykapu din Satu Mare au devenit una dintre activităţile preferate ale copiilor şi tinerilor străzii care frecventează centrul nostru de zi.


Într-adevăr, una dintre zilele săptămânii când înregistrăm un număr de beneficiari peste media obişnuită este de regulă cea prevăzută pentru activităţile meşteşugăreşti. Acest lucru se datorează cu siguranţă priceperii formatorilor, care au ştiu încă de la prima întâlnire să-i fascineze pe copii şi tineri, intoducându-i într-o atmosferă propice creaţiei şi încurajându-i să-şi dea frâu liber imaginaţiei.

Nu întâmplător, alegerea materiei prime pentru prima etapă de activităţi a căzut asupra lutului. Datorită proprietăţilor sale de a fi mânuit cu uşurinţă acesta a asigurat obţinerea de rezultate remarcabile încă de la primul contact al copiilor şi tinerilor cu el, oferind un prilej bun de a pune în valoare creativitatea fiecăruia.

Toţi participanţi s-au descuract nesperat de bine încă de la prima activitate. Menită să ofere formatorilor o primă imagine despre capacităţile participanţilor, aceasta nu a avut o temă impusă, ci fiecare a fost lăsat să modeleze liber. După doar câteva minute de ezitare şi multe întrebări adresate formatorilor, copii şi tinerii s-au pus pe treabă. O parte dintre ei au cerut ajutor pentru a încerca să realizeze modele de vase de lut ca cele pe care le-au mai văzut, alţii au confecţionat mici obiecte cu forme de animale, plante şi mobilier în miniatură, iar unii dintre ei şi-au folosit imaginaţia pentru a crea sculpturi abstracte cărora au asociat explicaţii umitoare. Nu mică ne-a fost mirarea când, la întrebarea legată de ce reprezintă creaţia sa cu multe forme interesante, Z, de 29 ani a răspuns : “Deşertul”.

Şi următoarele activităţi au fost la fel de interesante, copiii şi tinerii fiind iniţiaţi în diferite tehnici de lucru cu lutul, învăţând treptat să lucreze pe o temă dată. Una dintre cele mai apreciate a fost confecţionarea de bijuterii cu motive florale şi forme decorative în relief.

Observaţiile personalului educativ al centrului de zi au relevat efectul benefic pe care aceste activităţi le au asupra copiilor şi tinerilor noştri. Spre deosebire de alte ateliere la care ei nu reuşesc să îşi focalizeze atenţia de cât un timp relativ scurt, la activităţile meşteşugăreşti este foarte interesant de remarcat faptul că, pe măsura începerii lucrului, participanţi devin din ce în ce mai calmi şi intră treptat într-o stare de concentrare asupra propriei creaţii. Deşi activitatea se desfăşoară în grup, timp de câteva momente, putem observa la fiecare dintre ei existenta unei relaţii individuale cu materia şi cu produsul pe care îl realizează.


La reuşita activităţilor meşteşugăreşti din această perioadă, la care au participat 18 copii şi tineri de la centrul de zi şi 2 din locuinţa protejată, a contribuit şi finalizarea lucrărilor de realizare a unui acoperiş pentru terasa centrului de zi, permiţând deja desfăşurarea ultimelor activităţi în aer liber, feriţi de razele toride ale soarelui.

Proiectul “Atelier ocupaţional pentru sprijinirea incluziunii copiilor şi tinerilor străzii” este finaţat de către Fundaţia Soros România, prin intermediul programului “Fondul de Urgenţă” şi confinaţat de către Consiliul Local Satu Mare prin intermediul SPAS Satu Mare şi asociaţiile Popica Onlus din Italia şi Croire Que Tout Est Possible din Franţa.

0 Comments