joi, 18 martie 2010

“Fata in fata cu drogurile” un proiect desfasurat de tineri pentru tineri


COMUNICAT DE PRESA

In perioada 1 martie 2010 – 31 martie 2011 in judetul Satu Mare se va desfasura proiectul „Fata in fata cu drogurile” finantat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, prin intermediul Programului european „Tineret in actiune”.

Proiectul „Fata in fata cu drogurile”este o initiativa a unui grup informal de tineri satmareni, compus din 2 tineri de liceu din cadrul Colegiului National „Mihai Eminescu” si 2 tineri care activeaza in cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare.
Proiectul desfasurat de tineri va fi coordonat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare in parteneriat cu Asociatia Stea Satu Mare.

Justificarea proiectului

Scapate intr-o anumita masura de sub control, drogurile au patruns si in arii sociale in care rezistenta la tentatia de imitare a comportamentelor nonconformiste e foarte scazuta, si anume in licee si in scoli. Exista o anumita vulnerabilitate a adolescentilor la consumul de droguri, direct legata de faptul ca drogurile au devenit accesibile, consumul acestora fiind deseori asociat cu grupul de prieteni.

Un rol deosebit de important in confruntarea cu fenomenul consumului de droguri, pe langa cunoasterea dimensiunilor acestuia si diagnosticarea modelelor de consum, il au masurile de prevenire ale consumului de droguri in randul tinerilor, prin implicarea tinerilor in activitati dezirabile social, prin oferirea unor activitati alternative la consumul de droguri.

Prin proiectul pe care vi-l prezentam incercam sa oferim tinerilor o alternativa sanatoasa la consumul de droguri, respectiv implicarea tinerilor in campanii de informare-educare organizate pe principiul transmiterii informatiei de la egal la egal, precum si realizarea de materiale educative (fotografii, spoturi, filme de scurt-metraj cu tematica antidrog).

Obiectiv general:
Promovarea comportamentelor dezirabile social si prevenirea antrenarii in comportamente de consum de droguri ale tinerilor prin implicarea activa in activitati antidrog.
Obiective specifice:
1. Crearea unei puternice si active retele formata din 15 tineri voluntari, pentru a intreprinde actiuni de informare si educare in randul tinerilor de aceeasi varsta
2. Sprijinirea tinerilor voluntari in formarea de competente si abilitati necesare realizarii de materiale educative cu tematica antidrog;
3. Sensibilizarea si educarea populatiei scolare in scopul evitarii consumului experimental/recreational de droguri si trecerii de la acesta la cel regulat.

Activitati desfasurate de tineri in cadrul proiectului:- identificarea si selectarea a 15 tineri care vor implementa proiectul
- instruirea celor 15 voluntari in organizarea de campanii de prevenire a consumului de droguri
- impartirea celor 15 tineri in 3 grupe a cate 5 persoane: o grupa va beneficia de un curs de fotografie, o grupa de un curs de realizare de filme de scurt metraj si cea de-a treia grupa de un curs de realizare de spot publicitar
- realizarea de catre cele 3 grupe a unor fotografii, filme de scurt metraj si spoturi publicitare cu tematica antidrog
- organizarea si desfasurarea de catre tineri de campanii antidrog in licee si comunitate
pe baza creatiilor realizate: expozitii de fotografie; mediatizarea spoturilor si filmelor de scurt metraj in mass-media locala; realizarea unor dezbateri in randul elevilor.

Beneficiarii proiectului:• beneficiari directi – 15 tineri (elevi) cu varsta intre 15- 20 ani,
• beneficiari indirecti – elevi din judetul Satu Mare si comunitatea locala

Formatori in cadrul atelierelor de creatie:
Alexandru Ardelean – fotograf liber profesionist; coordonatorul atelierului de fotografie digitala
Golban Vasile – profesor Palatul Copiilor Satu Mare; coordonatorul atelierelor de spot publicitar si film de scurt metraj

Persoana de contact:
Responsabil de proiect: Boca Stefania, sp. educatie CPECA SM, tel 0261-710900

BIROUL DE COMUNICARE

0 Comments