vineri, 23 ianuarie 2009

Tabără şi spectacol de marionete cu copiii şi tinerii străzii

În perioada 13 – 16 ianuarie 2009 Asociaţia Stea în partenerait cu Asociaţia Evasion Roumanie din Paris şi Asociaţia Samtoul de la Noroieni au desfăşurat o tabără pentru copiii şi tinerii strazii din Satu Mare. În centrul activităţilor s-au aflat o serie de ateliere de creaţie având ca finalitate realizarea unui spectacol de marionete.

Această acţiune face parte din programul de intervenţie al echipei asociaţiei Stea cu copiii şi tinerii străzii fiind un instrument prin care se asigură condiţiile propice unei intervenţii educative aprofundate.
În ciuda unei durate atât de scurte din experienţa echipei Stea, astfel de acţiuni au efecte benefice asupra muncii cu copiii şi tinerii străzii. Pe de o parte prin socializare se stabileşte o legătură de suport care va facilita intervenţia ulterioară a asistenţilor sociali, pe de altă parte tabăra este o ocazie pentru copiii şi tinerii străzii de a renunţa măcar temporar la consumul de droguri şi a-şi dezvolta unele abilităţi sociale.

Tabăra a fost organizată la iniţiativa unui grup de 5 voluntari francezi, membrii ai asociaţiei Evasion Roumanie, organizaţie studenţească de la o şcoală de comerţ din Paris. Coordonatoarea grupului, Emilie Vuillequez, altături de Therese, Jules, Philippe şi Julien au fost promotorii unor acţiuni de strângere de fonduri organizate în ultimele luni prin care s-au obţinut resursele financiare necesare derulării taberei.

Pregătirea activităţilor s-a realizat în parteneriat cu echipa de asistenţi sociali şi voluntari de la Asociaţia Stea şi a fost condusă de Maelle Launay, stagiară în cadrul unui Master în psihologie la Universitatea Lumiere 2 din Lyon.

La tabără a participat un grup de 5 copii şi tineri ai străzii cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani beneficiari ai servicilor sociale ale Asociaţiei Stea.

Activităţile desfăşurate combină tehnici de animaţie socio-educativă cu cele de art-terapie alcătuind un program diversificat ce cuprinde de la jocuri, activităţi de socializare, manuale, sportive, drumeţii, etc., până la ateliere de creaţie pentru fabricarea marionetelor, a decorului, construirea şcenariului şi punerea în şcenă a spectacolului. Tehnicile creative sunt folosite cu scopul de a-i ajuta pe copii şi tineri să-şi dezvolte abilitati de comunicare, stima de sine şi inserţie socială, ajutând astfel la elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor.

Sub coordonarea asitentului social, copii şi tinerii au fost implicaţi în realizarea activităţilor gospodăreşti : gătit, menaj, curăţenie şi au învăţat reguli de igienă personală şi sănătate.

Ultima zi a taberei, 16 ianuarie a fost rezervată organizării spectacolului de marionete şi a unei mese festive la care au fost invitaţi şi ceilalţi copiii şi tineri ai străzii cu care Asociaţia Stea lucrează la Satu Mare.

Tabăra nu putea avea loc fără implicarea şi sprijinul primit din partea asociaţiei Samtoul din Noroieni care a pus la dispoziţie locaţia pentru cazare, asigurând condiţiile necesare pentru buna desfăşurare a tuturor activităţilor. De asemenea o parte a resurselor a fost asigurată de compania Accor Services care susţine munca cu copiii şi tinerii străzii de la Satu Mare.

0 Comments