duminică, 22 iunie 2014

Spectacolul "AI ROMALES !" va fi prezentat in cadrul unui festival internaţional



În perioada 26 - 27 iunie, sătmărenii au posibilitatea de a urmării spectacolul construit și pus în scenă de tinerii noștri în cadrul unui festival internațional ce reunește la Satu Mare partenerii din România, Ungaria și Ucraina implicați în proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.
Evenimentul urmărește promovarea valorilor şi a elementelor de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană şi Romă) promovând interculturalitatea, dar şi punerea în valoare a talentului şi a potenţialului copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi sau aflaţi în dificultate, facilitând lupta împotriva discriminărilor şi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.
Spectacolul „AI ROMALES !” a fost creat în perioada ianuarie – aprilie 2014 în cadrul unui “Program de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” realizat de către echipa Asociaţiei Stea. Acesta este rodul muncii tinerilor străzii implicaţi încă din faza de alegere a temei spectacolului care s-a făcut luând în considerare părerea acestora, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar şi faptul că, în ciuda apartenenţei a peste 90% dintre aceştia la comunităţi de etnie romă, ei şi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiţie specifice acestei etni le erau necunoscute. Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, domnul Dorel Iurcencu, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini şi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, construind împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (scenariu, coloană sonoră, costume, decor) ce a fost pregătit cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare, a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” şi a unor oameni de cultură din Satu Mare.

Vă așteptam alături de noi la festivalul internațional !

Detalii suplimentare pot fi obținute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numărul de telefon 0261-877770.

Proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educație, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociația Stea si Fundația Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).
Acest comunicat a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

0 Comments