marți, 12 iulie 2011

Conferinţa internaţională finală a proiectului „La formation des professionnels travaillant avec les enfants des rues et dans la rue”



Specialişti din Satu Mare, Baia Mare şi Bucureşti au reprezentat România la Conferinţa internaţională finală a proiectului „La formation des professionnels travaillant avec les enfants des rues et dans la rue” (Formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă), proiect realizat cu sprijin financiar primit prin programul “Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii” fiind un proiect de parteneriat Leonardo da Vinci (LLP-LdV/PAR/2009/RO/101).


Evenimentul a avut loc la finalul săptămânii trecute, în data de 8 iulie, la Paris, şi a reunit specialişti din Franţa, România, Italia şi Spania care lucrează cu copiii străzii, reprezentanţi ai unor universităţi şi instituţii de formare profesională care asigură pregătirea diferitelor tipuri de profesionişti care lucrează cu copiii străzii, precum şi reprezentanţi ai factorilor de decizie politică din Franţa. România a fost reprezentată de o parte a membrilor Comitetului Naţional constituit în cadrul acestui proiect :
- Cristina-Maria BALA, director al Asociaţiei Stea din Satu Mare
- Doina VĂSUŢ, director al Serviciului Public de Asistenţă Socială din Satu Mare
- Camelia TARBA, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Satu Mare
- Rodica GREGORIAN, director al Asociaţiei Sprijinirea Integrării Sociale din Bucureşti
- Bogdan ILUŢIU, preşedinte al Fundaţiei de Voluntari Somaschi din Baia Mare
- Sergiu SÎNĂ, supraveghetor în cadrul Fundaţiei de Voluntari Somaschi din Baia Mare



Conferinţa a fost structurată pe două mari teme : cea a sistemului de intervenţie şi a serviciilor sociale existente la nivelul celor 4 ţări europene pentru copiii străzii şi copiii în stradă, respectiv, cea privind posibilităţile de formare a profesioniştilor care lucrează cu aceştia. Conferinţa a avut un pronunţat caracter participativ, alternând prezentările elaborate de diverşii invitaţi, cu dezbateri de tip „masă rotundă” care au oferit posibilitatea implicării active a participanţilor ducând la continuarea schimbului de experienţă şi a reflecţiei cu privire la nevoile de formare şi modalităţile concrete de îmbunătăţire a programelor de formare existente la nivel european.




În cadrul conferinţei, partenerii principali din proiectul Leonardo da Vinci, asociaţia La Voix de l’Enfant din Franţa, Asociaţia Stea din România, Associacion Catalana per la Infancia Maltractada din Spania şi Save the Children din Italia au prezentat rezultatele proiectului, insistând asupra modelelor de bune practici identificate prin schimburile de experienţă şi studiile realizate la nivelul celor 4 ţări. De asemenea a fost lansată publicaţia finală elaborată în cadru proiectului care reprezintă un ghid cu privire la intervenţia şi formarea profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă şi cuprinde propunerile şi instrumentul elaborat de partenerii proiectului cu privire la conţinutul de bază a programelor de formare specializată necesară dezvoltării unor competenţe specifice pentru o mai bună adaptare a intervenţiei la nevoile şi caracteristicile copiilor străzii şi în stradă.


Un accent deosebit a fost pus pe transmiterea concluziilor, respectiv a recomandărilor şi a propunerilor elaborate de specialiştii implicaţi în proiect, accentuând nevoia de a întări şi de a dezvolta programele de formare specifică pentru profesioniştii care se ocupă de copiii şi adolescenţii aflaţi pe stradă şi în stradă, conştientizând faptul că aceşti minori se deplasează dintr-o ţară în alta şi că există o mare necesitate de a armoniza la nivel european programele de formare specifică.
În cursul lunii iulie 2011, Asociaţia Stea asigură realizarea versiunii în limba română a publicaţiei finale urmând ca aceasta să fie lansată în cadrul unei conferinţe naţionale prin care se urmăreşte diseminarea la nivel naţional a rezultatelor, respectiv a instrumentelor elaborate în cadrul proiectului contribuind la sprijinirea formării profesioniştilor care lucrează cu copiii străzii şi în stradă în România.
Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Acest comunicat reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330. Persoana de contact: Cristina-Maria Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.com.

0 Comments