luni, 6 iunie 2022

“Este foarte important ca atunci când ai un vis, să crezi în el și să nu te dai bătut”

 







Începutul lunii iunie 2022 marchează startul „Programului inovativ de dezvoltare a capacității de incluziune socio-profesională „EduMotivation – Și eu pot !”: ateliere de meserii & vizite profesionale” prin care 110 copii și tineri din medii vulnerabile din Satu Mare și Baia Mare au acces timp de 20 de luni la activități menite să le deschidă noi orizonturi pentru viitorul lor profesional.

“Nu am știut că poți deveni bogat și să conduci așa o mașină dacă muncești cu deșeurile. Ce a
runcă mulți, aduce bani la alții”, este concluzia Mihaelei care a pășit pentru prima oară într-un “imperiu” al reciclării. La fel de uimiți au fost și ceilalți copii care au vizitat firma Botiș Recycling din Satu Mare.

Chiar dacă unii dintre ei au lucrat de mici la rampa de gunoi din zona lor, ajutându-și părinții să câștige câțiva lei, povestea fondatorului acestei firme dar și observarea întregului proces de colectare, sortare, prelucrare, topire sau tăiere a materialelor i-a pus pe gânduri, atât în ceea ce privește importanța reciclării pentru natură cât și în ceea ce privește meseria de antreprenor și curajul de a visa pornind de la zero.

“Am muncit mult ca să ajungem aici, împreună cu fratele meu și cu familiile noastre. De cele mai multe ori lucrăm 12 ore pe zi și chiar dacă suntem proprietarii acestei afaceri, munca nu se termină niciodată. Iar din respect și dragoste pentru mediu, pentru natură, investim mereu pentru a reduce cât mai mult riscurile poluării de orice fel. Este foarte important ca atunci când ai un vis, să crezi în el și să nu te dai bătut. Eu așa am făcut. Dar nu m-am lăsat de școală, am știut că fără educație nu voi putea ajunge aici”, a fost mesajul transmis de Cristian Antonio Botiș, administratorul Botis Recycling.Acesta i-a primit pe copiii de la Stea cu brațele deschise în biroul său, arătându-le designul de interior deosebit realizat din fier reciclat, spre surprinderea celor mici. După ce i-au ascultat atenți povestea, cei mici „l-au asaltat” cu o mulțime de întrebări la care gazda noastră le-a răspuns fiecăruia în parte cu multă răbdare.

Alex are 12 ani dar muncește de când era micuț, ajutându-și bunicii lângă care a crescut. L-a întrebat pe domnul Botiș dacă va putea să vină să lucreze pentru el când va fi mare deoarece îi place mult să muncească. “Continuați să mergeți la școală, cel puțin 8 clase. Dacă faceți și liceul, veți fi mai câștigați. Eu am nevoie de oameni harnici care să devină partenerii mei. Alex, îți deschizi un punct de colectare în Sătmărel și facem echipă! Dar ca să completezi acte, să faci calcule, să conduci punctul de lucru trebuie să faci școala”, a fost răspunsul acestuia.

Gabica a rămas uimit de ce a auzit și ce a văzut acolo și este decis să aibă grijă de mediul înconjurător. “Mi-e milă de Pământ. Toți aruncăm peste tot mizeriile. Dacă e așa cum zice domnul Cristi și plasticul rămâne câteva sute de ani în el și se tot adună.... ce va fi cu el? Nu mai vreau să arunc flaconul de la suc afară!”.

Ne-a spus patronul firmei că banii care se fac ușor se duc la fel de ușor. Durează mult timp și trebuie să muncești mult ca să realizezi ceva în viață. Dar cel mai important e să mergi la școală. Eu o să mă fac polițist, știu asta pentru că-mi doresc de mic. Și nu renunț! Așa cum nu a renunțat nici domnul Cristi când a dat de greu”, a spus Luca.


Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului
Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiectul este derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita și beneficiază de o finanțare în valoare de 150000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”

Despre Asociația Stea

 

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.




0 Comments