vineri, 10 iunie 2022

“Chiar dacă vor râde de visul vostru, nu renunțați! De mine au râs atunci. Acum râd eu.”









Continuăm să cunoaștem oameni de succes în domeniul reciclării, care iubesc mediul înconjurător și luptă cu toate armele pentru protejarea acestuia. Continuăm să ne inspirăm de la persoane care cândva au avut un vis în care au crezut chiar dacă cei din jur au încercat să-i descurajeze. Continuăm să luăm exemplu de la persoane care chiar dacă au devenit prospere, și-au păstrat valorile morale intacte și ne demonstrează că indiferent cât de sus ai ajuns, bunătatea sufletească, empatia și generozitatea sunt mai importante decât orice.

“Au râs prietenii și cunoscuții de el când a zis că vrea să selecteze gunoiul. Acuma domnul Marcel are o afacere și câștigă mulți bani, nu i-a luat în seamă pe ăia. Și are o mașină cum nu a crezut că poate să aibă vreodată. Eu vreau un Porche”, ne povestește Krisofer.

“Activatorul de succes” al copiilor de la Asociația Stea a fost în această săptămână cel care a pus bazele firmei Alpin Recycling și este membru al asociației Recolamp din București, Marcel Mărculescu. Întâlnirea a avut loc la centrul de colectare deșeuri electronice și electrocasnice din Viile Satu Mare unde copiii au primit informații legate de importanța selectării deșeurilor și despre impactul devastator al aparaturii electrice și electrocasnice vechi asupra mediului. “N-am știut cât rău fac bateriile dacă ajung în apă. N-am știut cât de toxice pot fi piesele dintr-un laptop sau telefon de exemplu, pentru natură”, a spus Mihaela impresionată de hala cu deșeuri.

Acasă, dacă se strică radioul sau televizorul și nu se pot repara, le aruncăm la cucă, cu celelalte gunoaie. Domnul Marcel ne-a arătat ce putem face cu ele și cu bateriile ca să avem grijă de pământ, apă și aer”, ne povestește Edu care nu și-a luat ochii de la cutia imensă cu baterii uzate.


Mărculescu le-a transmis copiilor cât este de important să creadă în ei, să-și găsească pasiunea pentru o meserie și să fie serioși în absolut tot ceea ce fac, indiferent că e vorba de școală, loc de muncă, voluntariat sau familie. “Eu am avut multe meserii, am fost ajutor bucătar, am vândut înghețată, am reparat frigidere, nici nu mai țin minte câte am făcut. Când le-am spus prietenilor mei ce vreau să fac, aveam vreo 32 de ani atunci, cu selectarea gunoaielor, au râs de mine. M-au făcut gunoier. Gunoier nu este cel care strânge gunoaiele și are grijă de natură, gunoier este cel care aruncă mizeriile și nu respectă mediul înconjurător”, le-a spus acesta celor mici. Asaltat cu întrebări diverse, fondatorul firmei Apin Recycling le-a răspuns fiecăruia în parte după care i-a invitat pe copii la restaurant unde le-a oferit un pranz copios spre bucuria celor mici.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului Și EU pot! IMAGINEZ, CRED și CONSTRUIESC un VIITOR de SUCCES!”. Proiectul este derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Pirita Children-Copiii din Pirita și beneficiază de o finanțare în valoare de 150000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”

Despre Asociația Stea

Asociația Stea este un ONG creat în Satu Mare in 2004, având misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Pentru mai multe informații, accesați www.asociatiasteasm.ro.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eegrants.ro.




0 Comments