marți, 7 decembrie 2021

EduMotivation și meseria de fotograf

 

„Fotografia este arta de fura timpului o
firimitură de clipă
”. (Andrea Trifu)

Cel care “fură clipe” cu aparatul său de mai bine de 15 ani și care astăzi i-a inițiat pe copiii de la Stea în arta fotografiei este Ciprian Jula, fotograf profesionist și artist de renume în județul nostru.

Owner al paginilor Jula ART, Ciprian Jula fotograf și JULArt Studio, fiecare pagină fiind axată pe un anumit domeniu, Ciprian a oferit “steluțelor” de la centrul de zi nu doar povestea traseului său profesional, informații prețioase legate de ce înseamnă meseria de fotograf, de importanța educației în viață ci și atenția și importanța pe care cei mici o merită și care este atât de necesară pentru dezvoltarea personală a fiecăruia.

Și cum orice vis pornește de la un model, de la ceva sau cineva care ne inspiră, Ciprian a ales domeniul fotografiei admirând un fotograf care pe vremea liceului le făcuse pozele pentru albumul de final de an. Acest profesionat nu doar că l-a motivat pe Ciprian ci l-a și susținut și învățat această meserie iar cursul de Artă Fotografică urmat la Școala de Arte din Satu Mare absolvit după 2 ani de studiu i-a adus cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lucra pe cont propriu.

În ziua de astăzi puteți învăța foarte multe datorită informațiilor disponibile de pe internet. Ca să învățați fotografia nu vă trebuie talent, așa cum este la muzică de exemplu. E de ajuns să vă pasioneze această meserie și să vă doriți cu adevărat să o faceți. Dar ca să avem realizări în viață, este important să mergem la școală, să învățăm pentru a ne pregăti pentru viitor”, le-a spus Jula celor mici. Acesta a pus accent și pe temele pentru acasă încurajându-i să fie responsabili, să citească cărți cu povești și să își facă planuri.

Partea practică a acestei activități i-a activat pe copii care au fost învățați să utilizeze aparatul de fotografiat, să facă o încadrare perfectă și să realizeze o fotografie-portret. Au fost atenți, au urmat instrucțiunile primite și au fost plini de admirație față de munca lor după ce și-au vizualizat fotografiile. Iar apoi nu s-au mai săturat să exerseze și să le arate celorlalți ce fotografii frumoase au făcut.

Activitatea face parte din proiectul EduMotivation, un program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, finanțat de către organizația franceză CCFD - Terre Solidaire.

Obiectivele acestui proiect sunt prevenirea abandonului școlar timpuriu, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziune socio-profesională etc.

0 Comments