vineri, 20 august 2021

EduMotivation: descoperim meseriile de cercetător și inginer horticultor

 "Nu te auto-limita! Mulți oameni se auto-limitează la lucrurile pe care cred că le pot face. Poti să mergi într-atât de departe pe cât îți permite mintea să crezi. Ceea ce crezi, amintește-ți că poți îndeplini."

Mary Kay Ash

Dar ca să crezi, e nevoie să descoperi, să vezi, să simți pulsul, să cunoști.Proiectul EduMotivation este despre a descoperi meserii, de a lărgi orizonturile și perspectivele de viitor ale copiilor aflați în dificultate, oferindu-le modele de succes din comunitate.

Modelul nostru de succes din această săptămână a fost cercetătorul științific de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou – Grădina Botanică “Vasile Fati”, doctor OANA SICORA. Cu o experiență vastă atât în țară cât și în străinătate, Oana a întâmpinat grupul de la Stea cu multă deschidere. După prezentarea legată de traseul profesional dar și de descoperirea pasiunii pentru plante încă din copilărie, dr. Oana Sicora a făcut turul laboratoarelor unde copiii au putut admira aparatura, ustensilele folosite în cercetare dar și experimentele cu plante aflate în derulare.

Meseria de cercetător științific dar și cea de inginer horticulor este minunată și nu te plictisești niciodată, mereu descoperi ceva, mereu se schimbă ceva, mereu e altceva care îți acaparează atenția”, a spus Oana. Aceasta i-a încurajat pe copii să studieze în primul rând o limbă străină și să pună suflet în ceea ce fac si în ceea ce vor alege să facă: “Înainte de a învăța biologie, matematică sau orice altă materie, învățați o limbă străină, este foarte important. Pe de altă parte, nu are importanță ce faci, atâta vreme cât îți faci meseria foarte bine”.

Traseul  grupului de copii împreună cu voluntarii români și francezi alături de echipa Stea a continuat cu vizita sectoarelor: sere, complexul acvaristic, parcul zoo, grădina japoneză etc. Copiii au fost impresionați de diversitatea plantelor, de culori, de mirosuri și peisagistică. La fel și de căprioarele și cerbii de la sectorul zoo, unde au petrecut minute în șir privindu-le cu admirație.

Toți cei 22 de copii au fost pentru prima dată în viața lor la o grădină botanică iar această experiență minunată va rămâne întipărită în mintea lor mult timp de acum încolo.

EduMotivation este un program de activități extracurriculare pentru dezvoltarea psihosocială a copiilor care trăiesc în zone marginalizate, finanțat de CCFD – Terre Solidaire.

Obiectivele acestui proiect sunt prevenirea abandonului școlar timpuriu, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziune socio-profesională etc.


0 Comments