miercuri, 4 martie 2020

Baia Mare : Inspirație pentru acces la educație și dezvoltare comunitară


Ieri, o parte din echipa noastră a avut oportunitatea de a participa la o vizită de schimb de experiență la Baia Mare. Am întâlnit oameni dedicați care lucrează ca și noi pentru a asigura accesul la educație și a sprijini incluziunea socială a persoanelor vulnerabile din zone urbane marginalizate.
La Fundația de Voluntari Somaschi din Baia Mare am vizitat centrul de zi și adăpostul de noapte. Ne-am întâlnit cu asistenți sociali și sora Gabriela care face o muncă titanică pentru educația copiilor din comunitatea marginalizată din Craica. Ea face lecții de matematică și limba română cu copiii care datorită dificultăților din familie nu au ajuns să aibă un parcurs școlar obișnuit. Pe mulți dintre ei a reușit să îi înscrie în programul școlar „a doua șansă” și în paralel, la „școala” amenajată într-un container, îi sprijină să învețe bazele pentru scris, citit și socotit după metode adaptate nevoilor lor. Copiii o iubesc și o respectă enorm, fiind o adevărată rază de speranță pentru ei. Am întâlnit puști tare simpatici, care ne-au impresionat. Un băiețel de numai 9 ani ne-a demonstrat că știe perfect tabla înmulțirii în urma cursurilor făcute cu sora Gabriela după o metodă dezvoltată de un matematician din Alaska.
Următoarea vizită ne-a umplut de admirație. Ne-am întâlnit cu Claudia Costea, o doamnă extraordinară care prin acțiunile de voluntariat pe care le face din 2016 încoace, a schimbat viața copiilor care trăiesc în condiții de sărăcie extremă în comunitatea marginalizată din Pirita. Cu multă, multă muncă, a reușit să înscrie copiii la școli și grădinițe. Cu prima generație de copii, care acum sunt în clasa a III-a se ocupă de ani de zile, după școală, într-un centru de zi creat într-un modul în apropierea zonei în care trăiesc. Claudia face cu ei activități educative, matematică și limba română, pentru a-i ajuta să reducă decalajul de cunoștințe pe care îl au față de nivelul cerut al clasei. De asemenea, copiii învață multe alte lucruri utile astfel încât au ajuns să fie responsabili de diverse sarcini cu care contribuie la buna funcționare a centrului, la fel ca și părinții lor care ajută la curățenie. Cu sprijinul voluntarilor și al donatorilor care susțin activitatea Claudiei, copiii primesc o masă caldă și tot ce au nevoie pentru a merge zi de zi la școală. Întreaga comunitate este ajutată în măsura posibilităților pentru acces la servicii medicale și medicamente, iar pentru igienă și curățenie, la intrarea în comunitate a fost instalat un modul cu dușuri și mașini de spălat haine. Fără implicarea Claudiei, acești copii ar fi continuat foarte probabil să cerșească pe străzile din Baia Mare cu șanse aproape nule pentru un viitor mai bun. Azi sunt la școală, citesc, scriu și au visuri de a deveni polițiști, cofetari, frizeri, doctori, mecanici auto, și multe altele... Și totul prin voluntariat ! Jos pălăria, doamna Claudia, și multă putere să continuați această frumoasă misiune !
A treia întâlnire a fost și ea foarte inspirațională pentru că am avut ocazia să-i cunoaștem pe Loredana Mihaly și Vlad Bardai de la Asociația Young Roma Maramureș. Aceasta este o organizație formată din tineri romi implicați în procesul de dezvoltare a comunităților dezavantajate, în special rome, preocupați de creșterea accesului la educație pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora. Experiența lor și modelele de bune practici pe care ni le-au împărtășit sunt puncte de referință pentru orice profesionist care lucrează în acest domeniu și avem cu siguranță multe de învățat de la ei. Grupurile de inițiativă pe care le-au inițiat în comunitățile vulnerabile sunt azi motorul dezvoltării locale. Acesta este un adevărat rezultat de empowerment a oamenilor de acolo. Iar tinerii romi pe care i-au mentorat și care au avut acces la educație sunt acum foarte buni profesioniști, dedicați pe deplin îmbunătățirii viitorului comunităților din care fac parte.

Tuturor celor pe care i-am întâlnit le mulțumim mult pentru deschiderea cu care ne-au primit și atitudinea pozitivă față de invitația noastră de a cultiva legătura pe mai departe. Ne dorim să ne sprijinim reciproc prin împărtășirea de metode și instrumente de lucru și organizarea de diferite activități viitoare în comun.

Această vizită de schimb de experiență a fost realizată în cadrul proiectului Rețea de inovare socială privind drepturile copiilor marginalizați: RISDEM” realizat de către Asociația Stea cu sprijinul partenerilor și co-finanțate din partea Ambasadei Franței în România în cadrul Apelului de proiecte 2019 vizând consolidarea societății civile românești. Scopul proiectului este mobilizarea părților interesate din domeniile social și educațional pentru a găsi și a pune în comun soluții adaptate nevoilor copiilor (inclusiv cei din medii defavorizate) în vederea îmbunătățirii implementării Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului și asigurării unei mai bune intervenții pentru copiii vulnerabili din zone marginalizate.

Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...