duminică, 10 iunie 2018

Premierea câștigătorilor concursului cu mesaj antidrog


Asociația Stea în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare a organizat în data de 6 iunie 2018 la Casa de cultură G.M. Zamfirescu, în sala mică de spectacole, Gala de premiere a concursului de creație antidrog realizat în cadrul proiectul „Inspiraţie-Atitudine-Determinare” susținut de către Primăria Municipiului Satu Mare prin Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.

Datele studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite din 2017 realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Satu Mare relevă faptul că prevalenţa consumului de droguri este în creştere:
  •   majoritatea adolescenţilor (90%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar trei din cinci adolescenți (59%) au declarat că au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile; aproximativ o jumătate dintre adolescenţi (45%) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate
  •   mai mult de jumătate (59%) au fumat cel puţin o dată în viaţă iar mai mult de o treime (35%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile.
  • 15% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri, 10% au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 4% cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
Adolescența este perioada în care copilul își conturează personalitatea, se dezvoltă din punct de vedere fizic, dar și mental. Adolescența însăși poate fi definită drept vârsta la care începem să încercăm lucruri noi. De aceea, mulți tineri încep să consume droguri sau alcool din pură curiozitate, pentru a vedea cum se simt și pentru a profita de tot ceea ce le oferă viața. Adolescenții au nevoie în permanență de stimuli care să le activeze imaginația, inteligența, creativitatea. Dacă energia nu este consumată în activităţi pozitive, consumul de droguri va deveni una dintre alternativele tentante.
Pentru a răspunde acestei nevoi proiectul „Inspiraţie-Atitudine-Determinare” a oferit liceenilor sătmăreni pe parcursul lunii mai 2018 posibilitatea de a se implica în activităţi extra-curiculare şi extraşcolare care să acţioneze ca bariere de protecţie faţă de tentaţia consumului de droguri prin participarea la un concurs de creaţie artistică cu mesaj antidrog.

Un număr de 73 de elevi din municipiul Sau Mare au răspuns pozitiv provocării de a-şi exprima, într-o formă de comunicare artistică, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri participând la următoarele secţiuni ale concursului:
I.    film scurt metraj şi spot publicitar
II.   eseu literar: română, maghiară
III. arte vizuale: grafică, desen şi fotografie

Evaluarea lucrărilor a fost realizată de către 12 specialişti, membrii în comisiile de evaluare a lucrărilor selectaţi de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog în funcţie de experienţa în domeniu, pe baza criteriilor de evaluare a lucrărilor ca au urmărit încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului și claritatea limbajului (în cazul eseului).

Lucrările a 24 de tineri au fost selectate pentru premiere, în cadrul Galei organizate în data de 6 iunie, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare prin Centrul Cultural G.M. Zamfirescu fiind decernate 11 premii I în valoare totală de 770 lei, 7 premii II, în valoare totală de 350 lei și 6 premii III în valoare de 198 lei.

Felicităm pe această cale tinerii care au ales să-și pună în valoarea creativitatea și talentul pentru a deveni promotori ai mesajelor pozitive de prevenire a consumului de droguri. Creațiile lor generează o schimbare de mentalitate în rândul tinerilor, promovând un stil de viață sănătos și contribuind la schimbarea comunităţii din care fac parte. Mulțumim cadrelor didactice care i-au îndrumat și echipei de specialiști implicate în organizarea concursului și a Galei de premiere.

Despre Asociaţia Stea                        
Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

0 Comments