sâmbătă, 3 martie 2018

Cum îți poți transforma talentul într-o carieră de succes ?


Aceasta este lecția de viață pe care copiii de la centrul de zi Stea au avut ocazia să o învețe săptămâna aceasta de la invitata noastră la atelierele de meserii. Anna Alcazar Rios, fotograf profesionist, este prin excelență un model în ceea ce privește reușita profesională, numărându-se printre oamenii cu poftă de viață, care au avut curajul și puterea de a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes. Când poți trăi din ceea ce îți place cel mai mult să faci, atunci ești cu adevărat împlinit din punct de vedere profesional, iar acest lucru se vede în calitatea muncii tale, ce te recomandă. Pentru a ajunge insă acolo este nevoie de multă muncă, perseverență și încredere în forțele proprii. Acestea sunt doar o mică parte din mesajele pe care Anna le-a transmis celor două grupe de copii cu care s-a întânit la Stea, ajutându-ne mult în a-i motiva pe cei mici să-și planifice viitorul.
Pe lângă talentul pentru fotografie, Anna are și un har deosebit de a comunica cu copiii, astfel încât activitățile realizate la Stea au avut un excellent rol educativ și au fost foarte apreciate de toți participanții. La început, copii au fost purtați într-o cățătorie în timp descoperind evoluția fotografiei, de la apariția primei camere obscure și până azi. Mare le-a fost uimirea să pună mâna pe diferite aparate foto, de la cele vechi de câteva zeci de ani, la cele digitale, moderne. Anna a profitat de captarea interesului copiilor pentru a le explica cum se formeză imaginea în interiorul aparatului, încurajându-i să fie atenți la școală la orele de fizică unde pot învăța multe lucruri interesante.
A urmat explorarea componentelor unui aparat foto și explicarea unor tehnici de bază din domeniul fotografiei. Copii au aflat despre diafragmă și rolul său în controlarea cantității de lumină care intră în aparat, despre timpii de expunere și distanța focală, despre rolul obiectivului unui aparat foto și a altor componente.

Profitând apoi de razele strălucitoare ale soarelui care intrau în sala de activități a centrului de zi, Anna i-a invitat pe copii la un experiment practic pentru a descoperii rolul blițului extern. Cu ajutorul unui aparat foto performant, ei au fotografiat pe rând un model a cărui jumătate era scăldată în lumină puternică, în timp ce cealaltă jumătate era umbrită aproape complet. Copii au găsit într-un final unghiul potrivit de poziționare a blițului astfel încât lumina reflectată să permită expunerea corectă a modelului
După acest adevărat instructaj inițial, copii au primit liber la practică, Anna pregătind pentru ei două tipuri de sarcini. Mai întâi, împărțiți în grupe de câte doi, cu câte un aparat foto, ei au avut de realizat fotografii în aer liber în curtea centrului de zi. Aceasta s-a dovedit a fi o activitate atât de distractivă, încât cu greu am reușit să-i aducem din nou înăuntru, în ciuda firigului năprasnic din aceste zile. 
Parte a doua a activității a constat în fotografierea de către copii a unei compoziții de natura statică pentru care, fiecare în parte, a avut libertatea de a-și poziționa după bunul plac obiectele puse la dispoziție.
Ziua nu se putea încheia fără câte o poză de grup, urmată de o mare surpiză : cu sprijinul prietenilor noștri de la firma Party Pics din Satu Mare, care ne-au pus gratuit la dispoziție o imprimantă profesională și toate consumabilele necesare, fiecare copil a putut merge acasă cu câte două fotografii adevărate, să le rămână amintire mult timp de acum încolo despre experiența pozitivă trăită.
Îți mulțumim din suflet Annei pentru cele două zile minunate de activități la Stea și celor de la Party Pics pentru bucuria făcută copiilor. Suntem convinși că aceste activități contribuie pe deplin la atingerea scopului nostru de a preveni abandonul școlar timpuriu și de a crește motivația acestor copii pentru incluziune socio-profesională, prin asigurarea accesului la modele pozitive, dezvoltarea sentimentului de aparteneță la societate și creșterea stimei de sine.

0 Comments