sâmbătă, 18 noiembrie 2017

1 oră / lună x 20 voluntari = o șansă reală la un viitor mai bun pentru copiii de la Stea


Nimeni nu alege familia în care se naște. Fară ajutor din exterior pentru educație și dezvoltare, copiii cu părinti analfabeți nu au șanse reale să nu repete modelul de viata în sărăcie si mizerie, pe care îl văd în jurul lor. Educația e cea mai bună cale sa poată ieși din sărăcie, dar au nevoie de sprijin pentru a nu abandona scoală și pentru a ajunge la același nivel de dezvoltare ca și colegii lor.
Un copil "normal" e ajutat de familia lui să-și facă temele si sa meargă zilnic la scoală. Un părinte analfabet, nici să vrea, nu ar putea să-și ajute copilul la teme… Să nu mai vorbim de alte lucruri materiale, dar mai ales nemateriale (stimă de sine, etc…) care îi lipsesc unui copil dintr-o familie adâncită într-un trai la marginea societății. Copiii care n-au fost la grădiniță pentru ca părinții lor nu înțeleg cât ar fi fost de important acest lucru, ajung la școală cu un decalaj mare de cunoștințe și abilități față de ceilalți copii. Și dacă în continuare nu primesc nici de la familia lor, nici de la altcineva sprijin aprofundat să recupereze acest decalaj, atunci acesta continuă să crească. Și astfel, sunt șanse mari ca acești copii să abandoneze școala foarte timpuriu și să se adâncească și mai mult în sărăcie.

În jurul nostru sunt din ce în ce mai mulți oameni minunați care au deschiderea de a înțelege că nu este vina copiilor că se află în astfel de situații. Doar câțiva reușesc însă să-și rupă măcar câte o oră din când în când din timpul lor pentru a-i ajuta să-și construiască un viitor mai bun.

Zilnic la centrul de zi Stea ne concentrăm să reducem decalajul de cunoștințe și abilități dintre copiii care trăiesc în zone marginalizate și ceilalți copii. Când vine vorba de a lucra cu copii de clasele: a III-a, a IV-a, a V-a și chiar mai măricei, care nu știu încă să scrie și să citească, lupta este una titanică și avem nevoie de ajutor !

20 de voluntari care ne-ar da 1 oră/lună din timpul lor ar însemna o șansă în plus / zi dată copiilor de la Stea pentru a învăța să-și construiască un viitor mai bun.

Vrei să fii și tu unul dintre ei ?

2 comentarii:

Unknown spunea...

Bună seara. Doresc să mă alătur echipei.

Asociatia STEA Satu Mare spunea...

Buna seara, Va asteptam cu drag! Va rugam sa o contactati pe Diana Tarta, coordonator voluntarii: 0758277871

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...