marți, 26 aprilie 2016

534 de persoane marginalizate sprijinite în 2015 de Asociația Stea pe drumul spre incluziunea lor socială


Miercuri, 27 aprilie 2016, cu începere de la ora 10.00 în sala de ședințe a Consiliului Local din Satu Mare, Asociația Stea invită persoanele interesate să descopere activitatea organizației la evenimentul de lansare a Raportului Anual 2015.
 „Evaluarea nevoilor și accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, cercetare socială realizată în anul 2015 prin implicarea a 26 de ONG-uri și instituții din domeniul social, arată faptul că sărăcia tinde să se perpetueze și să se agraveze. Un copil fără educație riscă să repete modelul de viață în condiții de subzistență al părinților săi, adâncindu-se și mai mult în sărăcie. În Satu Mare 1 din 2 copii sub 6 ani din familiile marginalizate nu merg la grădiniță; 1 din 3 copii de 6 – 14 ani nu frecventează școala și mai mult de jumătate din adolescenți au abandonat deja școala. Problemele grave de integrare școlară vor genera în viitor adulți cu oportunități minime de integrare profesională și socială.

În acest context, Asociația Stea, cu sprijinul partenerilor care i s-au alăturat, a realizat în 2015 o importantă investiție în oameni și în comunitatea locală contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială a municipiului Satu Mare. Acest lucru a fost posibil în principal prin intermediul a două proiecte, „Start pentru incluziune socială prin muncă” și „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, finanțate din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, ce au dus la creșterea capacității organizaționale a asociației de a furniza servicii sociale și de bază și de a promova schimbări în domeniul social.

În 2015, Asociația Stea a avut o abordare globală a problematicii incluziunii sociale prin acţiuni directe la cele trei niveluri fundamentale: persoanele vulnerabile – prin servicii sociale şi de bază adaptate nevoilor identificate; instituţii şi organizaţii ce acţionează în domeniul social – prin  facilitarea muncii în reţea și eficientizarea utilizării resurselor; comunitatea locală – prin promovarea implicării în susţinerea acţiunilor sociale și dezvoltarea cetățeniei active.
Astfel, 534 de persoane marginalizate din Satu Mare au beneficiat în mod direct de serviciile sociale și de bază dezvoltate de Asociația Stea. Peste 2031 de persoane au participat la 58 de evenimente și acțiuni publice realizate pentru a mobiliza comunitatea locală să susțină incluziunea socială a persoanelor vulnerabile. Iar la inițiativa asociației de a lucra împreună pentru dezvoltarea domeniului social din Satu Mare au răspuns pozitiv 10 ONG-uri și 18 instituții publice care s-au implicat în diferite activități comune.

„Suntem convinși că sărăcia nu este o fatalitate și că fiecare om este capabil de progres în condițiile unui sprijin adecvat care să-i asigure dezvoltarea și creșterea stimei de sine. Am înțeles că de unii singuri, impactul acțiunilor noastre este limitat, de aceea ne-am asumat o poziție de catalizatori ai unor schimbări durabile prin construirea de parteneriate și inovare în domeniul social. Mulțumim din suflet tuturor celor care au fost alături de noi în 2015 și de-a lungul celor 11 ani de activitate și care au făcut posibilă munca noastră. Mulțumim celor ce cred împreună cu noi în faptul că o lume mai bună este posibilă dacă ne implicăm să o construim”, a declarat Cristina Bala, managerul proiectului și director al Asociației Stea.
 „Raportul anual 2015” este realizat în cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).


Despre Asociaţia Stea

Asociaţia Stea este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, manager proiect, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro





0 Comments