vineri, 11 martie 2016

Conscurs de texte „scriem altfel” – pentru liceeni


Asociația Stea invită liceenii sătmăreni la un concurs de creaţie de texte având scopul de a dezvolta cetăţenia activă în comunitate prin creşterea participării tinerilor din judeţul Satu Mare în promovarea principiilor legate de combaterea inegalităţilor sociale, a sărăciei şi excluziunii şi promovarea antidiscriminării, a toleranței și înțelegerii multiculturale

Preambul

“Sub aspect material, numeroase familii (de romi, n.r.), fără o profesie bine conturată, trăiesc greu, uneori la limita supraviețuirii. Situația precară, marginală, adesea dependentă de mecanismul asistenței sociale, generează dificultăți privind participarea la educație a copiilor. În cele mai multe cazuri, este practic imposibilă pentru familii suportarea costurilor colaterale școlarizării: îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, transport, medicamente, etc.
Copiii  rromi formează o categorie aparte de risc. Alimentația copiilor rromi, ca rezultat al nivelului de trai scăzut, este deficitară, dezechilibrată și inadecvată. În consecință, un număr mare de copii rromi suferă de subnutriție, anemie, avitaminoze, distrofie, ceea ce reduce radical posibilitățile lor de dezvoltare și are efecte negative profunde asupra capacității lor de studiu și sănătății. În ciuda rolului securizator pe care familia ar trebui să-l joace în viața copiilor, lupta aprigă pentru supraviețuire face imposibilă împlinirea acestei misiuni pentru părinții rromi. Asigurarea minimului subzistențial devine prioritar în majoritatea cazurilor, devenind aproape obligatorie inhibarea altor nevoi, de altfel dezirabile, pe care copiii rromi le au. Cu atât mai mult cu cât nivelul de calificare, în cele mai multe cazuri, îngreunează accesul părinților rromi la sursele de venituri. Pe de altă parte, lipsa educației părinților privează copiii romi de suportul educațional pe care aceștia ar avea nevoie să îl primească în familie.“ arată un studiu al Salvați Copiii și Agenția de Dezvoltare Împreună[1], cu sprijinul unor cercetători locali.

In România, mass-media este dominată de imagini negative despre romi. Aceste imagini sunt produsul unei lungi istorii a prejudecății și discriminării cu care s-au confruntat și se confruntă romii în România și în alte țări ale Europei. Stereotipurile ascund o realitate în care sărăcia și precaritatea afectează din ce în ce mai multi romi. Mulți copii romi nu ajung niciodată la școală iar cei din familii aflate în dificultate care sunt înscriși la școală, se integrează greu, fiind adesea priviți prin prisma prejudecăților pe care le au cei din jur. Mulți ajung să abandoneze școala timpuriu și nu reușesc să își găsească loc de muncă fiind etichetați dintr-o simplă privire ca oameni problemă pe care societatea nu și-i dorește și îi condamnă să rămână din generație în generație într-un cerc vicios al sărăciei.

Concurs
Imaginează-ți într-un text de 180-200 de cuvinte că ești în situația unora dintre acești mulți oameni. Încerci să te integrezi și nu reușești. Te trezești de dimineață și încerci să supraviețuiești. Ești întotdeauna pe drumuri, întâlnești alți oameni și alte idei. Descrie cum te-ai imagina ca rom aflat în dificultate astăzi, ce probleme ai întâlni și cum ai privi lumea prin alți ochi.

Trimite textul tău la adresa de mail: scriemaltfel@yahoo.com, până la data de 20.03.2016, ora 20.00.

Vom posta lucrările cele mai bune pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Scriem-altfel-555738871251749/?fref=ts in data de 21.03.2016 la ora 12.00, iar acestea vor fi supuse votului cel mai onest- publicul până în data de 23.03.2016 ora 16.00. În funcție de numărul de like-uri, vom premia primele trei lucrări.

Apreciem originalitatea. Pentru a trece de etapa de preselecție, trebuie să ai în vedere:
- Încadrarea în spațiul și tema menționată;
- Pertinența limbajului;
- Fluiditatea discursului;

Anunțarea câștigatorilor si decernarea premiilor va avea loc in cadrul unui eveniment public, în data de 24.03.2016 in Piața 25 Octombrie din Satu Mare incepând cu ora 15.00.

Scopul acestui concurs de creaţie este acela de a dezvolta cetăţenia activă în comunitate prin creşterea participării copiilor din judeţul Satu Mare în promovarea principiilor legate de combaterea inegalităţilor sociale, a sărăciei şi excluziunii şi promovarea antidiscriminării, a toleranței și înțelegerii multiculturale.

Concursul este parte a unei ample campanii de „Anti-discriminare a grupurilor vulnerabile” care se va derula în perioada 21 - 27 martie 2016 la Satu Mare în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (
www.fondong.fdsc.ro).

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0743174169, persoana de contact: Cristina Bala, sau va rugăm să accesați : www.asociatiasteasm.ro



0 Comments