joi, 8 octombrie 2015

20 de tineri de la Asociația Stea vor beneficia de un curs de formare profesională în domeniul culturii plantelor

În perioada noiembrie 2015 – februarie 2016, 20 de beneficiari dintre cei care au dat dovadă de un nivel motivaţional ridicat vor participa în cadrul proiectului „Strat pentru incluziune socială prin muncă” la un curs de formare profesională organizat prin intermediul partenerului nostru, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, prin care vor obţine competenţe profesionale certificate în domeniul culturii plantelor. Calificarea obținută şi experienţa practică de cultivare a legumelor folosind procedee agroecologice dobândită prin intermediul acestui proiect, le vor spori beneficiarilor şansele de integrare profesională.

Tinerii implicaţi vor experimenta învăţarea într-un cadru deschis, bazat pe lucrul în echipă şi promovarea atitudinilor pro-sociale. Durata cursului este de 360 de ore programate pe o perioadă de 12 săptămâni dintre care 120 de ore de teorie şi 240 ore de practică.
Principalele competenţe dobândite de către cursanţi vor fi :
-          Identificarea factorilor climatici si edafici
-          Pregatirea solurilor si infiintarea culturilor
-          Intretinerea si recoltare culturilor
-          Depozitarea si valorificarea productiei vegetale
-          Recunoasterea agregatelor si instalatiilor folosite in agricultura
-          Intreprinderea si mediul extern
-          Elemente de ecologie
-          Ingrijirea si recoltarea culturilor de camp
-          Infiintarea, ingrijirea si recoltarea culturilor legumicole
-          Infiintarea, ingrijirea si recoltarea culturilor floricole
-          Ingrijirea speciilor pomicole si recoltarea fructelor
-          Ingrijirea vitei de vie si recoltarea strugurilor
Beneficiarii vor realiza partea practică în cadrul grădinii şi solariilor amenjate în cadrul proiectului de către Asociatia Stea astfel încât ei vor putea aplica noţiunile teoretice învăţate sub supravegherea echipei de proiect şi a trainerului.

Acest proiect are numeroase efecte pozitive asupra tinerilor. În primul rând aceştia au ocazia să îşi crească stima de sine prin faptul că trec printr-o experienţă în care sunt recunoscuţi ca persoane valoroase care fac bine ceea ce fac. Este un mod eficient de a contracara efectele numeroaselor experienţe de viaţă negative pe care aceşti tineri le-au avut de-a lungul vieţii şi care i-au făcut pe ei înşişi să se vadă prin prisma imaginii pe care majoritatea oamenilor din comunitate o au despre ei, considerându-i „gunoiul societăţii”, „oameni netrebnici” şi „delincvenţi”. Ei au nevoie de experienţe pozitive pentru a-şi demonstra că pot să facă bine ceea ce vor şi pentru a înţelege că merită să depună eforturi pentru a-şi construi puţin câte puţin o viaţă mai bună.

Acest curs va influenţa pozitiv atitudinea beneficiarilor faţă de viitor reducând lipsa de perspective cu care aceştia s-au obişnuit să trăiască, determinându-i să-şi fixeze obiective personale, pe termen scurt şi mediu, dezvoltând abilităţile lor de relaţionare şi trecând prin etape importante spre incluziunea socială.

Aceaste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă” realizat de către Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro).

Despre Asociaţia STEA

Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi:  www.asociatiasteasm.ro

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org


0 Comments