miercuri, 10 decembrie 2014

Un exemplu de implicare pentru o lume mai bună


10 decembrie 2014, Satu Mare


Asociaţia Stea a organizat în data de 9 decembrie 2014, cu începere de la ora 11.00 în sala de sedințe a Consiliului Local din Satu Mare evenimentul ce marchează încheierea unui remarcabil proiect de voluntariat internațional desfășurat în perioada martie – decembrie 2014 în folosul comunității sătmărene. „Voluntariat pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor străzii” - RO-21-188-2013-R3, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului “Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat,  i-a permis unei tinere de 24 de ani din Italia, Giulia Natella, să se implice timp de aproape 9 luni, zi de zi, ca voluntar, pentru a acționa în mod concret în direcția convingerilor ei puternice cu privire la ce putem face pentru a construi o lume mai bună.
Viziunea Giuliei despre importanța implicării civice și combaterii disciminării a găsit o corespondență perfectă în misiunea Asociației Stea de a lupta împotriva excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, de a susține accesul la școală și de a-i educa pe cei ce de la vârste fragede, constrânși de lipsuri și privați de un suport moral adecvat, ajung să trăiască în subcultura sărăciei, departe de unele dintre normele populației majoritare de care se distanțează treptat din ce în ce mai mult.

Giulia nu a ales în mod întâmplător România. În Italia, la Roma, orașul ei natal, Giulia, prin implicare ca voluntară în cadrul organizației Popica Onlus, a descoperit situația romilor originari din Europa de Est, care trăiesc în condiții dificile în colibe și locuințe improvizate pe terenuri de la marginea orașului. Aceste persoane se confruntă în Italia cu grave probleme de discriminare și au o situație foarte precară. Animată de convingeri puternice din sfera drepturilor omului și în mod deosebit a drepturilor copilului, Giulia și-a propus să nu rămână indiferentă, ci să se implice ca voluntar, alegând Serviciul European de Voluntariat ca oportunitate de acțiune concretă.

La Asociația Stea Giulia s-a implicat în numeroase acțiuni sprijinind echipa Asociației Stea în munca cu 169 de copii și tineri și 52 de părinți care se confruntă cu grave probleme sociale. Programul ei a cuprins : activități educative și de animație realizate cu Caravana Educalternativa în aer liber, realizate direct în zonele în care trăiesc beneficiarii; activități de educație pentru igienă, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite; activități de dezvoltare a abilităților de viață (sociale / emoționale / cognitive și comportamentale); activități de dezvoltare a abilităților de integrare profesională; alfabetizare și dezvoltarea cunoștințelor de cultură generală; activități de educație civică și acțiuni în folosul comunității locale; atelier de grădinărit; program de colectare selectivă a deșeurilor și ateliere de reciclare creativă; ateliere de teatru; campanie de promovare a voluntariatului în comunitatea sătmăreană și jurnal de voluntariat.

Unul dintre cele mai mari importante rezultate obținute prin implicarea Giuliei alături de alți voluntari și echipa Asociației Stea este evitarea abandonului școlar a 97 de copii din familii ce trăiesc la limita sărăciei extreme și înscrierea la grădiniță și școală a altor 18 care nu fuseseră niciodată școlarizați, însă la rândul ei Giulia, consideră că a câștigat foarte multe din această experiență având posibilitatea să învețe tainele asistenței sociale în cadrul unei echipe profesioniste și primind adevărate lecții de viață de la copii și tinerii minunați pe care a avut ocazia să-i cunoască și cu care a trăit atâtea momente pline de emoții. În cazul Giuliei, această experiență de voluntariat are un impact hotărâtor pentru viața ei profesională, stând la baza deciziei de a se înscrie la facultate în Italia din septembrie 2014 pentru a urma o carieră de educator social.

Evenimentul de final al proiectului, constând într-o conferință de presă și un vernisaj al unei expoziții itinerante de fotografii ce ilustrează într-un mod foarte expresiv activitatea de voluntariat a Giuliei, are rolul principal de a promova implicarea prin voluntariat, valorile care stau în spatele acestei experiențe deosebite și rezultatele atinse, fiind un exemplu demn de urmat pentru a genera o schimbare pozitivă în jurul nostru. Tocmai de aceea, fotografiile și jurnalul de voluntariat al Giuliei vor fi folosite în continuare de Asociația Stea pentru promovarea voluntariatului în comunitatea sătmăreană, purtând motto-ul sugestiv : „Schimbarea începe cu tine ! Fii voluntar !”

Pentru mai multe detalii, va stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330 sau 0743174169. Persoana de contact: Magdalena Tarta, Responsabil proiect, E-mail: asociatiastea@gmail.com.
-----------------------------------------------------
Proiect finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului “Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat
Acest comunicat reprezintă responsabilitatea exclusivă  a Asociaţiei Stea şi ANPDCEFOP şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

0 Comments