vineri, 31 octombrie 2014

Fraternity Cup la final. Echipa României s-a întors acasă cu locul III la fotbal.

Spectacolele Perinița, Brașoveanca și filmulețul “Cum ar fi lumea fără România“? care-i prezintă pe câțiva inventatori români precum și invențiilor lor, Henri Coandă, Nicolae Păulescu, sportivii Nadia Comâneci si Helmut Duckadam, contele Dracula și istoricul religiilor, filozoful Mircea Eliade au fost prezentate celor 72 de copii de pe patru continente care au participat la Cupa Fraternității, proiect desfașurat în perioada 19-27 octombrie la Paris.  

Delegația României a fost formată din șase copii, doi beneficiari ai serviciilor asociației Stea, Lakatos Borostyan si Horvath Tamas, și patru elevi de la Școala Gimnazială Ion Creangă, Daria, Angelo, Beniamin si Alexandra, însoțiți de profesoarele  Doina Feher și Crina Napradi, au vizitat Parisul dar au participat si la workshop-uri și activități educativ-recreative despre drepturile copiilor.
Workshop-urile au reprezentat adevărate lecții de viață pentru cei prezenți. Copiii și-au însușit anumite repere despre cum să nu facă discriminare, indiferent de religie și etnie, că au drepturi egale, că au dreptul la o familie, locuință, au dreptul la educație și că au dreptul să trăiască într-o societate decentă. Nu doar am vizitat anumite obiective turistice precum Turnul Eiffel sau catedrala Notre Dame, dar am creat și legături de prietenie cu copiii de alte naționalități, ne-am jucat și am împărtășit experiențe de viață. Mai mult, le-am povestit cât de frumoasă este țara noastră, ce tradiții și obiective turistice minunate avem și le-am propus să ne viziteze”, a relatat Daria, una dintre fetițele din delegația română.

Cei 72 de copii care au format delegațiile la Fraternity Cup sunt din România, Madagascar, India, Bosnia, Palestina, Afganistan, Brazilia, Burkina, Senegal și Franța. La finalul proiectului, copii au realizat și un imn internațional în care fiecare țară participantă a creat un vers.

Al nostru sună așa:
Respectați-ne dreptul la viață,
Vrem să avem o viață mai frumoasă
Să rezolvăm problemele societății
Pentru a fi fericiți cu toții.

La finalul proiectului, delegația României a primit sarcina de a continua proiectul “A trăi împreună cu familia” în cadrul căruia se vor desfășura acivități în parteneriat cu mai multe familii din Satu Mare. Tot în cadrul acestui proiect se va organiza o tabără la care vor participa copii de diferite etnii. Fiecare participant la proiect a fost recompensat cu diplomă de participare iar echipa României s-a clasat pe locul III la fotbal. Acest proiect a fost organizat de Asociația La Voix de l’Enfant, asociație membră a Comisiei Internaționale Consultative pentru drepturile copiilor din 1986. 

Puteți vizualiza aici filmulețul reprezentantiv pentru România la Fraternity Cup.  https://www.youtube.com/watch?v=S5zAFP74DV0





0 Comments