miercuri, 12 martie 2014

„Educaţie pentru viitor” – o şansă la educaţie pentru copii şi tineri din medii defavorizate



În perioada februarie – octombrie 2014 Asociaţia STEA derulează la Satu Mare proiectul „Educaţie pentru viitor” care are ca scop susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare. Proiectul, iniţiat şi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange,  a fost selectat în cadrul concursului „Susţine un ONG” organizat de Fundaţia Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România, program ce a oferit în 2014 finanţări de peste 125.000 lei.
Valoarea totală a proiectului „Educaţie pentru viitor” este de 53.274 lei, din care 30.260 lei sunt oferiți de Fundația Orange. Implementarea proiectului este posibilă şi datorită co-finanţării pe care Asociaţia STEA o primeşte din partea partenerilor Grenoble Isere Romania şi Solidarite Enfance Roumanie (Franţa), Popica Onlus (Italia) şi Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţă Socială.
Grupul ţintă al proiectului cuprinde 100 de copii şi 50 de părinţi din familii din municipiul Satu Mare care se confruntă cu probleme de incluziune socială (copii ai străzii, familii care trăiesc in spaţii improvizate/condiţii dificile de locuit în zone defavorizate) şi 50 de tineri (18 – 35 ani) fără adăpost din Satu Mare. Proiectul răspunde nevoilor specifice ale acestora legate de lipsa de educaţie - având în vedere faptul că în mediul lor de viaţă ei nu primesc sprijin adecvat care să asigure frecventarea programelor de educaţie formală şi reuşita şcolară, există un mare risc ca pe viitor aceştia să perpetueze modelul de viaţă în condiţii de extremă sărăcie.
Acest proiect dezvoltă o intervenţie inovativă în municipiul Satu Mare, constând în crearea unei caravane educative numită “Caravana EDUCALTERNATIVA” ce se va deplasa în zonele defavorizate pentru a realiza o gamă diversificată de activităţi atât cu copii şi tineri, cât şi cu părinţii acestora: alfabetizare, activităţi de cultură generală, jocuri educative, activităţi de animaţie socio-educativă, activităţi de dezvoltare a abilităţilor sociale, consiliere şi ateliere de educaţie parentală. Această acţiune, combinată cu servicii sociale şi programe educative complexe desfăşurate în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea va contribui la dezvoltarea de cunoştinţe şi abilităţi, reducând astfel decalajele educaţionale generate de lipsa stimulării în mediul familial şi de neasumarea adecvată a rolurilor parentale, care există între copiii şi tinerii aflaţi în dificultate şi ceilalţi copii şi tineri din comunitate. De asemenea, activităţile proiectului vor influenţa pozitiv atitudinea părinţilor faţă de viitor reducând lipsa de perspective specifică mediului defavorizat în care trăiesc, dezvoltându-le cunoştinţele şi abilităţile şi determinându-i să susţină educaţia copiilor lor şi sa facă paşi importanţi spre incluziunea socială.
„Cred din toată inima că educaţia este cheia dezvoltării societăţii. Este vital atât pentru viitorul nostru cât şi pentru viitorul copiilor noştri să ne implicăm cu toţii mai mult în acţiuni menite să ofere speranţă pentru un viitor mai bun prin educaţie. De aceea am simţit că este important să obţin acest grant pentru Asociaţia Stea şi să mă implic ca voluntar în acest proiect.” a declarat Andrei Henciu, angajat Orange România şi coordonatorul proiectului.

Despre Asociaţia STEA
Asociaţia STEA este o organizavie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociatia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange desfăşoară proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere, ajutându-le să comunice şi să relaționeze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/
Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, director, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi  www.asociatiasteasm.ro

1 Comments: