sâmbătă, 2 iunie 2012

Campanie de promovare a voluntariatului şi de advocacy pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare
COMUNICAT DE PRESĂ

Campanie de promovare a voluntariatului şi de advocacy pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare
Asociaţia Stea, aflată în parteneriat cu Asociaţia Popica Onlus din Italia şi Asociaţia Solidarite Enfance Roumanie din Franţa anunţă desfăşurarea în perioada 4 – 8 iunie 2012 la Satu Mare a proiectului „Campanie de promovare a voluntariatului şi advocacy pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare” cofinanţat de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF/APECO), Ambasada Elveţiei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles în România, Ambasada Franţei în România şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, având ca parteneri locali Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare, având ca şi colaboratori Asociaţia GIR 2003, Asociaţia Artiştilor Fotografi Prisma, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Satu Mare, Muzeul de Artă Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare şi Institutul Polonez din Bucureşti şi beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi al Radio Transilvania Satu Mare.
Această acţiune cuprinde o serie de evenimente sociale, culturale şi sportive, care vor fi derulate în Satu Mare în săptămâna 4 – 8 iunie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a comunităţii sătmărene cu privire la problemele sociale existente în comunitate şi de a îmbunătăţi strategiile de răspuns la situaţia copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare prin dezvoltarea de parteneriate şi promovarea solidarităţii, implicării civice şi responsabilităţii sociale.
Fenomenul copiii şi tinerii străzii afectează viaţa comunităţii în toate dimensiunile ei. Majoritatea copiilor şi tinerilor străzii trăiesc sub poduri sau în locuinţe improvizate în clădiri dărăpănate în condiţii de igienă foarte precare. Având în vedere accesul redus la educaţie şi formare profesională şi condiţiile dificile de viaţă, majoritatea copiilor nu frecventează şcoala iar adulţii nu reuşesc să-şi găsească locuri de muncă, practicând cerşetoria sau alte activităţi de subzistenţă pentru a obţine cele necesare traiului zilnic, existând riscul de a rămâne pe termen lung dependenţi de mila sătmărenilor.
Asociaţia Stea acţionează pentru a schimba viitorul copiilor şi tinerilor care nu au avut şansa de a se naşte într-o familie care să aibă grijă de ei şi să îi educe. Munca Asociaţiei Stea bazată pe educaţie urmăreşte prevenirea comportamentelor delicvente, sprijină copiii şi tinerii străzii pentru a-i determina să renunţe la viaţa caracteristică străzii şi îi responsabilizează să depună eforturi pentru a se integra în societate.
Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă
Acţiunile din această campanie urmăresc să sensibilizeze opinia publică în vederea nediscriminării copiilor şi tinerilor străzii şi identificării unor soluţii eficiente de prevenire şi combatere a fenomenului „copiii străzii”.
Ţinând seama de condiţiile de viaţă şi lipsa de educaţie, copiii şi tinerii nu pot sau nu ştiu să iasă singuri din spirala străzii. Ei au nevoie de ajutorul specializat pe care îl oferă Asociaţia Stea, iar aceasta are nevoie de sprijinul comunităţii sătmărene pentru a asigura o îmbunătăţire durabilă a situaţiei acestor copii şi tineri.
Asociaţia Stea încurajează sătmărenii să se implice, indiferent de vârsta sau profesia pe care o au, având la dispoziţie diferite alternative : voluntariatul, donaţiile şi sponsorizările în bani, alimente şi alte produse, sau asigurarea unui loc de muncă pentru tinerii de care se ocupă Asociaţia Stea.
Sprijiniţi-ne să învăţăm copiii şi tinerii străzii să-şi construiască
o viaţă mai bună !
Asociaţia Stea invită pe această cale toţi sătmărenii să participe la acţiunile derulate în cadrul acestei campanii manifestând deschiderea de a oferi o şansă reală de integrare socială copiilor şi tinerilor străzii :

Luni, 4 iunie 2012   de la ora 10.30 la 16.00                            B-dul Octavian Goga nr.14
Toţi sătmărenii sunt aşteptaţi să viziteze centrul de zi al Asociaţiei Stea în cadrul acţiunii Ziua Porţilor Deschise la Asociaţia Stea”.
Vizitatorii sunt invitaţi să descopere mai multe despre activitatea asociaţiei şi posibilităţile de voluntariat, iar mai ales copiii şi tinerii sunt încurajaţi să participe la un program de activităţi de animaţie socio-educativă şi concursuri cu premii.

Marţi, 5 iunie 2012                     de la ora 11.00                   Muzeul de Artă, Piaţa Libertăţii, nr.21
          Institutul Polonez din Bucureşti, în calitate de co-organizator, alături de Asociaţia Stea şi Muzeul de Artă Satu Mare invită sătmărenii şi mai ales copiii, la  Vernisajul expoziţiei “Apărătorul cauzei copiilor. Povestea lui Janusz Korczak”.
Expoziţia prezintă viaţa lui Janusz Korczak, remarcabil pedagog, gânditor umanist şi scriitor polonez evreu, de profesie medic pediatru, care a activat toată viaţa pentru egalitatea în drepturi a copiilor, ideile sale devenind fundamentul Convenţiei privind drepturile copilului. Expoziţia va rămâne la Satu Mare până în data de 9 iulie 2012.

Marţi, 5 iunie 2012                     de la ora 13.00               Piaţa Libertăţii – Str. Corneliu Coposu
Toţi sătmărenii sunt invitaţi să se alăture echipei Stea la un Marş de promovare a drepturilor copiilor şi tinerilor străzii.
Participanţii sunt încurajaţi să pregătească pancarte cu mesaje de nediscriminare şi de promovare a incluziunii sociale a copiilor şi tinerilor străzii : „NU ! discriminării copiilor şi tinerilor străzii”, „Implică-te să-i învăţăm să-şi construiască o viaţă mai bună !”

Miercuri, 6 iunie 2012       de la ora 12.00                       Sala Multimedia a ISJ Satu Mare
Elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Ion Slavici” şi Colegiul Naţional „Doamna Stanca” vor participa la o Dezbatere în limba franceză : „Protecţia drepturilor copiilor străzii”.
Elevii îşi vor exprima punctul de vedere cu privire la situaţia copiilor străzii din Satu Mare şi soluţiile pentru respectarea drepturilor lor fundamentale, asigurându-se premisele pentru a-şi construi un viitor ai bun.

Miercuri, 6 iunie 2012 de la ora 15.00                                  Baza sportivă „Ştrand”
Echipe de fotbal formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor, organizaţilor neguvernamentale şi tineri ai străzii împreună cu alţi tineri, elevi la patru licee din Satu Mare vor participa la o competiţie inter-instituţională de fotbal intitulată : “CUPA ANTI-DISCRIMINĂRII COPIILOR ŞI TINERILOR STRĂZII “ 2012.

Joi, 7 iunie 2012              de la ora 9.00                           Hotel Astoria, Str. Kogălniceanu nr.1
Asociaţia Stea organizează Conferinţa „Drepturi, nevoi, servicii de asistenţă socială şi strategie pentru integrarea socială a copiilor şi tinerilor străzii”.
Evenimentul va reuni reprezentanţi ai autorităţilor, responsabili ai unor instituţii şi organizaţii locale şi judeţene, reprezentanţi a mediului de afaceri din Satu Mare, invitaţi de la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasadele Franţei şi Elveţiei, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil şi de la organizaţii din ţară care lucrează cu copii şi tineri au străzii, în jurul unei dezbateri cu privire la drepturile, situaţia reală, nevoile copiilor şi tinerilor străzi şi strategiile de promovare a drepturilor lor, construind un plan de acţiune pentru integrarea socială a acestora.

Vineri, 8 iunie 2012         de la ora 11.00                        Biblioteca Judeţeană Satu Mare
Reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii din domeniul social şi cultural sunt invitaţi la un eveniment festiv marcând Donarea de cărţi în limba franceză din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei către Biblioteca Judeţeană Satu Mare.

Vineri, 8 iunie 2012  de la ora 13.00                              Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare
Toţi sătmărenii sunt invitaţi să la Spectacol „Anti – discriminare a copiilor şi tinerilor şi pledoarie pentru drepturile copiilor”.
Acest eveniment cultural ce va cuprinde momente artistice pregătite de copii şi tinerii străzii care frecventează centrul de zi şi voluntari ai Asociaţiei Stea şi festivitatea de premiere a elevilor care au participat la concursul de creaţie „Anti – discriminare a copiilor şi tinerilor şi pledoarie pentru drepturile copiilor” a căror lucrări pot fi admirate de sătmăreni în holul Filarmonicii în perioada 4 – 8 iunie 2012.

Alături de membrii comunităţii sătmărene, Asociaţia Stea are deosebita onoare de a avea ca invitaţi la evenimentele organizate în cadrul proiectului, în perioada 6-8 iunie 2012, înalţi demnitari reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF/APECO), Delegaţiei Valonia-Bruxelles în România, Ambasadei Elveţiei în România şi Ambasadei Franţei în România.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon fix : 0361-884330, mobil : 0743174169. Persoană de contact: Cristina Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.com


-----------------------------------------------------------
Proiect cofinanţat de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Elveţiei în România, Delegaţia Valonia-Bruxelles în România, Ambasada Franţei în România şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare

Niciun comentariu:

Mirela Molnar de la Asociația Stea a obținut premiul I pentru asistentul social al anului, categoria incluziune socială – economie socială

  Ateneul Român a găzduit luni seara Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială, ediția a VII-a, a cărei gazdă a fost Andreea Marin. ...