sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Un model de implicare socială cu impact real în comunitatea noastră

Cu ocazia aniversării onomasticii sale, de Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Asociaţia Stea îi urează „La mulţi ani!” domnului Ioan Nistor care de la investirea sa în funcţia de consilier judeţean îşi donează indemnizaţia pentru susţinerea acţiunilor noastre în sprijinul copiilor şi tinerilor străzii.
 
Banii primiţi până în momentul de faţă sunt 2925 lei care au ajutat la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni medicale a 37 de copii şi tineri care în perioada septembrie - decembrie au frecventat centrul de zi al asociaţiei Stea. Sprijinul financiar îl vom folosi în continuare pentru asigurarea cheltuielilor legate de medicamente şi produse sanitare şi profilactice de sănătate necesare la centrul de zi şi apartamentul social, analize medicale şi vaccinuri anti hepatită B pentru cei care nu sunt infectaţi; respectiv pentru plata serviciilor medicale atunci când este nevoie de intervenţia unor medici specialişti.
Subliniem faptul că acest sprijin financiar este deosebit de important nu numai pentru copiii şi tinerii străzii ci şi pentru întreaga comunitate sătmăreană deoarece ne permite să identificam şi să tratăm copiii şi tinerii bolnavi, respectiv să împiedicăm răspândirea unor boli cu potenţial de risc şi pentru sănătatea altor cetăţeni.
 
Produsele si serviciile medicale oferite copiilor şi tinerilor străzii sunt integrate într-un program de educaţie continuă pentru sănătate, atât de necesar pentru aceşti copiii şi tinerii care sunt scăpaţi de sub influenţa canalelor convenţionale de educaţie reprezentate de sistemul şcolar. Ei reprezintă o parte din acea pătură a societăţii noastre care încă trăieşte ghidându-se după mituri, superstiţii şi convingeri populare care nu de puţine ori nu au legătură cu realitatea şi uneori le pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa. Asociaţia Stea îşi asumă rolul de a educa aceşti copii şi tineri prin activităţi zilnice de dezvoltare a deprinderilor de igienă, prin activităţi săptămânale de consiliere pe teme de sănătate şi educaţie sexuală, prin monitorizarea stării de sănătate, asigurarea accesului la servicii şi produse medicale în limita resurselor disponibile şi monitorizarea respectării tratamentelor.
Aceasta iniţiativă a domnului Ioan Nistor este lăudabilă şi sperăm ca şi alţi membrii ai comunităţii noastre să îi urmeze exemplul deoarece reprezintă nu doar un act de caritate ci mai ales o investiţie în sănătatea şi educaţia pentru sănătate a copiilor şi tinerilor străzii spre binele întregii noastre comunităţi. Impactul acţiunilor noastre depinde foarte mult de resursele adesea foarte limitate pe care le avem la dispoziţie şi care sunt departe de a acoperi nevoile celor cu care lucrăm.
 
În Satu Mare există mulţi cetăţeni miloşi care obişnuiesc să dea bani cerşetorilor fără să-şi dea seama că acest gest, de fapt, nu ajută ci întreţine situaţia de mizerie în care trăiesc din ce în ce mai mulţi copii şi tineri. Banii încurajează persoanele aflate în dificultate să cerşească şi să-şi trimită copii la cerşit în detrimentul frecventării şcolii şi a educaţiei acestora, iar de multe ori banii ajung sa fie folosiţi pentru a cumpăra alcool şi droguri.
 
Copiii şi tinerii străzii au nevoie de sprijinul oamenilor din comunitate, însă există multe alte moduri mai eficiente de a-i ajuta decât să le dăm bani atunci când îi vedem cerşind, ca de exemplu : susţinerea prin voluntariat sau prin alte mijloace (financiare sau materiale) a programelor profesioniste de asistenţă socială menite să-i educe şi să-i sprijine să facă ei înşişi eforturi pentru a-şi construi o viaţă mai bună.

0 Comments