marți, 15 septembrie 2020

Expoziție de fotografie „Sésame – lumea văzută prin ochii a 15 copii”

Asociația Stea, cu sprijinul Institutului Francez Cluj Napoca, are deosebita plăcere de a anunța organizarea expoziției de fotografie „Sésame – lumea văzută prin ochii a 15 copii” în perioada 16 – 30 septembrie 2020 la Cluj-Napoca.

Expoziția Sésame deschide porțile spre perspectivele pure, în care imaginația și inocența copiilor ne permit să vedem viața în mod diferit, punând accentul pe frumusețea ce ne înconjoară. Ca și adulți, ne considerăm îndreptățiți să luăm cuvântul și să impunem copiilor viziunea noastră despre lume. Ei trebuie să ne asculte și să respecte regulile pe care noi le stabilim. Uitând să îi ascultăm, aceștia pot crede că punctul lor de vedere nu are valoare. În 2020, trăim o perioadă dificilă în care reziliența este un atuu pe care copiii ni-l pot transmite. Educația trebuie să se construiască împreună cu ei, învățând să-i ascultăm și să punem în valoare lucrările lor, creativitatea lor și potențialul lor de reziliență. Acest proiect urmărește să le așeze în mână un obiect care le dă lor cuvântul și le permite să se exprime.

Expoziția pune în lumină lucrările realizate de către 15 copii beneficiari ai serviciilor asociației Stea, în cadrul atelierelor de fotografie care au avut loc la Satu Mare, în comunitatea marginalizată din Sătmărel, în 2018 și 2020, cu fotografa Lucie Moraillon. Atelierele au avut loc cu sprijinul Ambasadei Franței în România.


Evenimentul va fi deschis printr-un vernisaj organizat în data de 16 septembrie cu începere de la ora 18.30 în curtea Institutului Francez Cluj-Napoca (str. I.I.C. Bratianu 22) cu respectarea tuturor măsurilor sanitare. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 septembrie, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

Fotografa Lucie MORAILLON, care a coordonat atelierele, ne explică viziunea ei cu privire la proiect: „A fotografia înseamnă a îndrăzni să vezi prin propria ta perspectivă. Aceasta este aventura în care s-au lansat zece copii din Sătmărel în noiembrie 2018 și august 2020. Timp de o săptămână, echipați cu un aparat de fotografiat Holga și filme alb-negru, aceștia au experimentat arta de a acorda atenție luminii și compoziției, lăsându-și în același timp sensibilitatea să se exprime. Din această mișcare au izvorât dorințe, idei, apoi fotografiile au luat formă și încetul cu încetul, povești în imagini. Ele ne invită să pătrundem în imaginația acestor copii”.

Cristina BALA, director al Asociației Stea povestește: „Atunci când avem înțelepciunea de a-i asculta, copiii ne învață să apreciem esența vieții. Capacitatea lor de reziliență este un mare atuu, mai ales în această perioadă grea. Expoziția Sésame ne permite să privim lumea prin ochii lor, să observăm lucrurile frumoase și motivele de bucurie care există chiar și în contexte dificile. Poveștile pe care ei ni le spun prin intermediul imaginilor sunt pline de emoții pure și ne încuajează să ne dăm seama că, fiecare dintre noi, avem multe motive să practicăm recunoștința în viețile noastre”.

Detalii suplimentare pot fi obținute la Asociația Stea, persoană de contact: Cristina Bala, director, telefon: 0743174169, e-mail: asociatiastea@gmail.com.

Despre Asociaţia Stea

Asociația Stea are misiunea de a susține oamenii și comunitățile marginalizate prin educație și antreprenoriat pentru a depăși obstacolele ce stau în calea incluziunii lor sociale. Viziunea Stea este o lume în care cei mai vulnerabili au puterea să iasă din sărăcie, să-și construiască o viață demnă pentru familiile lor și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Stea susține educația copiilor, asigură educație parentală și sprijină adulții în integrarea în muncă sau antreprenoriat.

0 Comments