vineri, 13 decembrie 2019

Conferință internațională „Program inovativ de dezvoltare a abilităților de viață prin șah”

Asociația CREST, în parteneriat cu Asociația STEA și Clubul Sportiv DAVID din Ungaria și Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Satu Mare are deosebita plăcere de a invita profesioniștii interesați la conferința internațională intitulată „Program inovativ de dezvoltare a abilităților de viață prin șah”, care va avea loc în data de 18 decembrie 2019, la Satu Mare, eveniment de transfer de bune practici dedicat profesioniștilor care lucrează cu copii preșcolari și școlari în cadrul a diferite programe complementare cursurilor școlare, inclusiv a serviciilor sociale ce vizează susținerea incluziunii sociale a copiilor din medii defavorizare și combaterea discriminării.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului "CHESS START RO-HU - Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah", cod ROHU-277, realizat de către cele 3 organizații neguvernamentale mai sus menționate în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, AP6 - Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni (Cooperarea instituțiilor și comunităților), Obiectiv specific SO11/b Intensificarea cooperării transfrontaliere durabile a instituțiilor și comunităților, și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Elementul central al proiectului îl reprezintă colaborarea dintre experții celor 2 ONG-uri din Satu Mare cu vastă experiență în domeniul social și specialiștii din domeniul șahului din cadrul unui club sportiv din Nyiregyhaza, într-un proces de construire și testare de metodologii și instrumente inovative de suținere a dezvoltării personale și a abilităților de viață a copiilor preșcolari și școlari, folosind ca element central potențialul enorm al jocului de șah. Timp de 12 luni, echipele de specialiști din cadrul celor 3 ONG-uri au lucrat în strânsă colaborare, reușind să creeze un program de dezvoltare a abilităților de viață prin șah, de a cărui implementare au beneficiat un număr de 100 de copii de vârstă școlară, 50 din Ungaria și 50 din România, 70% dintre aceștia fiind copii vulnerabili din comunități de Romi marginalizate. Programul constă din îmbinarea armonioasă a antrenamentelor de șah (realizate inclusiv cu copii care nu au mai jucat niciodată șah) cu activități educative, activități de consiliere de grup și o serie de activități complementare (antrenamente și competiții internaționale de șah, activități culturale, excursii, tabără) ce au oferit valoroase oportunități de interacțiune pozitivă între copii proveniți din medii sociale diferite, din cele două țări. Rezultatele înregistrate la copiii implicați în acest program sunt cu adevărat remarcabile în toate cele 4 mari domenii a abilităților de viață vizate: a) abilități cognitive și de învățare; b) abilități sociale și de relaționare; c) abilități emoționale și autocunoaștere și d) abilități de viață independentă și autonomie personală.

Scopul conferinței  „Program inovativ de dezvoltare a abilităților de viață prin șah” este acela de a realiza transferul know-how-ului acumulat de echipa internațională implicată în proiectul mai sus menționat către alte ONG-uri, instituții și profesioniști din zona transfrontalieră care lucrează în domenii conexe educației (școli, centre cu oferte de programe after-scool și de timp liber, cluburi sportive, asociații culturale și de tineret) și în mod deosebit cel al susținerii incluziunii sociale al copiilor din medii defavorizate și prevenirea abandonului școlar timpuriu (servicii sociale tip centre de zi și centre rezidențiale pentru copii, servicii comunitare, etc...).

În cadrul conferinței, profesioniștii din organizațiile implicate în proiect vor prezenta metodologia, tehnicile și instrumentele dezvoltate. De asemenea, vor evidenția rezultatele și concluziile experiențelor de implementare a serviciului social inovator creat în cadrul acestui proiect, obținute la nivelul copiilor cu care s-a lucrat de o parte și de alta a graniței și care au interacționat în cadrul activităților comune.

Participanții la conferință vor primi ghidul de implementare al „Programului de dezvoltare a abilităților de viață prin șah”, ce descrie metodologia și oferă modele ale principalelor instrumentelor create. Conferința include și o serie de ateliere practice menite să dezvolte competențele participanților de a adapta și de a implementa această metodologie, iar partea finală a evenimentului este dedicată unor schimburi de idei între participanții la conferință și echipa care a elaborat acest program, despre posibilitățile de transfer și adaptare a acestuia la nevoile și constrângerile specifice altor copii, inclusiv celor din grupuri vulnerabile, ca serviciu ce susține dezvoltarea personală și incluziunea acestora.
Participarea la conferință este gratuită, participanților fiindu-le asigurate în cadrul proiectului "CHESS START RO-HU - Dezvoltarea în comun a unui instrument transfrontalier de incluziune socială bazat pe șah", cod ROHU-277, pauza de cafea și masa de prânz. Nu se decontează cheltuieli de transport.Asistenții sociali înscriși în CNASR, vor beneficia de 2 credite profesionale.

Înscrierea la eveniment se poate face până cel târziu în data de 16 decembrie 2019, telefonic la numărul:  0743174169 sau prin e-mail:asociatiastea@gmail.com, persoană de contact Cristina-Maria Bala, manager de proiect Asociația Stea.  Locația exactă de derulare a evenimentului va fi comunicată participanților înscriși până cel târziu în data de 16 decembrie 2019.
Informații suplimentare: Asociația CREST, RO-440069 Satu Mare, Str.Alexandru Odobescu Nr.48, telefon/fax 0261-877770, 0261-877771, mobil 0722-112189, office@crest.ro. Persoană de contact: Angela SZEKELY – consilier juridic.


Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

AGENDA
Conferință internațională „Program inovativ de dezvoltare a abilităților de viață prin șah”
18 decembrie 2019, Satu Mare

10.30 – 11.00 : Înregistrarea participanților
11.00 – 12.00 : Metodologie, tehnici și instrumente specifice programului de dezvoltare a abilităților de viață prin șah
12.00 – 12.45:  Rezultate obținute și concluzii ale testării metodologiei
12.45 – 13.00 : Pauză de cafea
13.00 – 14.00 : Ateliere de dezoltare a abilităților de viață (organizate în paralel)
            A1. Modele de activități de dezvoltare a abilităților cognitive și de învățare
            A2. Modele de activități de dezvoltare a abilităților sociale și de relaționare
            A3. Modele de activități de dezvoltare a abilităților emoționale și autocunoașterii
14.00 – 15.00 : Pauză de masă
15.00 – 16.00: Dezbatere privind transferul metodologiei în intervenția cu diferite grupuri țintă
16.00 – 16.30: Concluzii și planuri pentru viitor

0 Comments