sâmbătă, 17 martie 2018

Învățăm pas cu pas să ne planificăm viitorul !


După ce din data de 1 Februarie și până acum, copiii implicați în proiectul pilot EduMotivation, au avut ocazia să descopere deja 6 meserii (bucătar, coafeză/frizer, dentist, asistent medical, fotograf și pompier), a venit timpul să începem să lucrăm în paralel pe dezvoltarea abilităților lor de management a timpului și de planificare a propriului lor viitor. Provocarea noastră este să reușim să le oferim sprijin individual, astfel încât până la sfârșitul acestui an școlar, fiecare din cei 30 de copii să reușească să își construiască câte un plan cu privire la ceea ce iși dorește să devină atunci când va fi mare și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a putea ajunge acolo. Astfel, săptămâna aceasta am profitat din plin de sprijinul voluntarilor noștri români (liceeni și nu numai) și francezi pentru a lucra cu copiii în echipe mici, pe prima temă de planificare: „programul meu săptămânal”.

Sarcina copiilor a fost să se gândească la activitățile pe care ei le fac de obicei pe parcursul unei săptămâni obișnuite și cu ajutorul imaginilor pe care le-au putut decupa din planșele puse la dispoziție, să-și construiască câte un mare orar săptămânal, cât mai complet posibil. Pe parcursul activității, copiii au fost ghidați de echipa educativă și de către voluntari să identifice activitățile care se repetă, frecvența și durata acestora, să analizeze dacă în prezent alocă suficient timp pentru diferitele activități importante, precum pregătirea pentru școală și activitățile de igienă, să se gândească dacă e cazul să modifice ceva în programul lor săptămânal și chiar să-și planifice diverse schimbări. 
Și aceste activități s-au desfășurat în ambianța deja obișuită de entuziasm și motivație. Copii au fost atât de absorbiți de sarcina construirii programului lor săptămânal și atât de mândrii de rezultat, încât o bună parte dintre ei ne-au cerut permisiunea să-l ducă acasă pentru a-l arăta familiei și a-l folosi să nu uite cumva ceva important din ceea ce și-au propus să facă. Alții, au ales să-și lase programele la Stea pentru a fi siguri că acestea vor fi păstrate în condiții bune și le vor putea regăsi atunci când vor reveni la activități. 
Pentru activitățile următoare de planificare cu copiii, avem nevoie de diverse tipuri de reviste din care ei să poată decupa imagini reprezentative pentru meseriile pentru care optează în viitor. Sătmărenii care au reviste sau ziare color de care nu mai au nevoie și care includ imagini ce se pretează pentru acest tip de activități cu copiii, sunt rugați să le aducă la sediul centrului nostru de zi, B-dul Octavian Goga nr.14, de luni până vineri între orele 8 și 16. Mulțumim !

0 Comments