joi, 24 august 2017

Beneficiile voluntariatului



     Voluntariatul prinde din ce în ce mai mult rădăcini și în România din anul 2014, de când este perceput ca și experiență profesională. Este mult mai ușor și mai distractiv pentru un tânăr să facă voluntariat la o asociație decât să lucreze într-un mediu rigid. Însă, nici așa tinerii nu se prea implică, cu toate că beneficiile sunt mari, în special pe plan personal.
      Să fii voluntar înseamnă să ieși din zona de confort, să te gândești la ceilalți, să fii mai altruist, iar satisfacția ta când vezi un om fericit, un om căruia tu i-ai adus un zâmbet pe buze nu se compară cu nimic. Acest gen de emoții ar trebui experimentat de fiecare persoană măcar o dată în viață, pentru că restul vine de la sine. Când vezi cât de mult te schimbă pe tine, ca persoană,
îți dorești să te implici din ce în ce mai mult, să faci cât mai mulți oameni fericiți. Într-un final ambele părți au de câștigat, tu ai mai multe posibilități de a te dezvolta atât pe plan personal, dar și profesional, iar de cealaltă parte, organizațiile au nevoie de cât mai multe forțe proaspete care să vină cu idei noi.
       Beneficiile pe care ți le aduce voluntariatul nu poți să le dobândești din alte părți, mai ales dacă începi de tânăr această activitate. Ai șansa să cunoști cât mai mulți oameni noi, să înveți de la ei, să te descoperi, să îți dezvolți abilitățile, în special cele de comunicare, să îți faci prieteni pe viață, iar într-un final să fii un om mai bun, să acorzi ajutor oamenilor care au nevoie fără a cere ceva în schimb. Odată ce înțelegi aceste lucruri, că tu poți schimba într-un fel lumea care te înconjoară îți dorești să te implici cât mai mult, să ajuți cât mai multe persoane, să vezi oameni împliniți.
      Pe mine, de exemplu voluntariatul m-a schimbat foarte mult. Am devenit o persoană mai bună, mai dornică de a-i ajuta pe ceilalți. Această experiență mi-a deschis ochii, m-a făcut să înțeleg că oamenii nu sunt tratați la fel, că cei sărăci sunt dați la o parte, dar mai ales cei de etnie romă sunt discriminați în adevăratul sens al cuvântului. Cu toți știm aceste lucruri, dar una e să auzi și alta e să vezi un copil care se bucură când începi să-i vorbești și nu mai știe cum să te țină lângă el și să îți povestească toate lucrurile frumoase care i s-au întâmplat. În acele momente te gândești la viața pe care ai dus-o tu și la viața pe care o are el sau cel puțin eu m-am gândit la asta. Te întrebi de ce oamenii sunt atât de răi și îi văd diferiți, până la urmă toți suntem la fel, indiferent de etnie sau de culoare.
      Experiențele de acest gen te fac să te gândești că oamenii ar trebui să fie mai implicați și să le ofere tinerilor care sunt defavorizați un viitor mai bun. În cadrul asociațiilor de acest gen vezi că de fapt în viață nu este totul roz, așa cum pretind unii. Dar îți dai seama că ajutându-i le colorezi lumea. Pentru ei fiecare gest mic contează. Și cum să nu te bucuri când vezi un copil că te ia în brațe și îți spune că abia așteaptă să te revadă? E un sentiment pe care doar voluntariatul ți-l poate oferi.
      Munca de voluntar te face mult mai responsabil și te maturizează, lucru care te ajută pe plan profesional. Angajatorii caută persoane cât mai serioase, care se implică în ceea ce fac, oameni cărora le pasă, iar voluntariatul chiar asta te învață. Să fii un om responsabil, să îți folosești abilitățile pentru a-i ajuta pe cei de lângă tine, să vezi, dar mai ales să încerci ca prin acțiunile tale să faci lumea un loc mai bun.
     Nu e ușor să fii voluntar, dar beneficiile aduse merită efortul. Sentimentul de mulțumire pe care îl ai când vezi un om fericit din cauza ta nu se compară cu nimic. Trebuie doar să te implici și să le oferi timpul tău celor care au cu adevărat nevoie.



Mariș Maria

0 Comments